Companii

Preţul minereului de fier s-a prăbuşit cu 44%. Importatorii râd, exportatorii plâng

Preţul minereului de fier s-a prăbuşit cu 44%....

Autor: Bogdan Cojocaru

12.11.2014, 00:04 2681

Preţul minereului de fier, unul dintre ingredientele de bază ale industriei siderur­gice, s-a prăbuşit cu 44% de la înce­putul anului pe pie­ţele interna­ţio­nale, iar analiştii antici­pează că de­clinul va continua în ritm susţinut şi anul viitor, din cauza supraproducţiei şi cererii slabe.

România nu produce minereu de fier, prin urmare nu are producători de minereu care să fie afectaţi de plonjonul cotaţiilor, însă combinatele siderurgice de aici, precum ArcelorMittal Galaţi, importă această materie primă (România este în schimb exportatoare de fier vechi).

România a importat anul trecut minereu de fier în valoare de 233 mil. euro, potrivit datelor Institutului de Statistică (INS), sumă cu aproximativ 20% mai mare decât cea din 2012, creşterea în valoare reflectând pe de o parte majorarea cantităţii achiziţionate, iar pe de altă parte avansul preţurilor.

La un preţ mediu de 75,5 dolari pe tonă pe pieţele internaţionale, cu aproape 44% mai mic decât la începutul anului, minereul de fier este una dintre cele mai „devalo­rizate“ materii prime industriale, scrie agenţia Thomson Reuters. Actualul nivel este cel mai redus din 2009.

Banca americană Citigroup se aşteaptă ca preţul să scadă anul viitor sub 60 de dolari pe tonă, cea mai pesimistă estimare de până acum venită din partea unei instituţii financiare.

Banca ANZ Bank, specializată pe opera­ţiuni în Australia şi Noua Zeelandă, re­giuni producătoare de materii prime feroase, estimează că preţurile minereului nu vor mai urca niciodată peste 100 de dolari tona.

„Sfârşitul epocii fierului“

„Petrecerea cu minereu de fier s-a terminat. Cererea pune mai multe probleme decât ne-am imaginat“, a afirmat Mark Pervan, analist la ANZ Bank, citat de Bloomberg. Banca a calculat că anul viitor surplusul de minereu de fier la nivel mondial se va dubla la 56 de milioane de tone.

În faţa prăbuşirii preţului, firma de consiliere financiară Macquarie Group scria într-o analiză în septembrie că piaţa de profil este în mijlocul unei tranziţii fără precedent în istoria recentă în condiţiile în care apro­vi­zinarea pieţei creşte, iar minele cu costuri ri­dicate sunt închise. În aceeaşi lună, puternica bancă americană Goldman Sachs anunţa „sfâr­şitul epocii fierului“, în care cererea mare, mai ales din partea Chinei, din ultimii zece ani a adus profituri record producă­to­rilor. Banca a avertizat că piaţa ar trebui să absoarbă un surplus de 110 mil. tone anul vii­tor, aproape dublu în raport cu anul acesta.

Analiştii de la ANZ prognozează pentru 2015 un preţ mediu al minererului de fier de 78 de dolari pe tonă, cei de la Goldman de 80 de dolari pe tonă, iar analiştii de la Morgan Stanley de 87 de dolari tona.

Citigroup merge mai departe progno­zând un declin, pentru o scurtă perioadă, la aproximativ 50 de dolari pe tonă în cel de-al trei­lea trimestru din 2015. „Profiturile super­mari de care s-a bucurat sectorul minererului de fier în ultimii trei-patru ani par să fi ajuns de domeniul trecutului“, a spus Pervan. La o cotaţie sub 60 de dolari pe tonă chiar şi marjele de profit ale producătorilor low-cost s-ar subţia vizibil.

„Suntem într-un război al producţiei. Ideea este să faci economie la scară largă şi să ajungi la cele mai mici costuri posibile. Companiile de minerit mici îşi ţin cu greu capul deasupra apei. Producători mari pre­cum Rio şi BHP au mai mult loc de ma­nevră“, apreciază Evan Lucas, analist la firma londoneză de trading IG.

Declinul preţului din prima jumătate a anului a reflectat creşterea rapidă a expor­turilor, care a încetinit însă în al doilea se­mestru. În ultimele luni, deteriorarea cererii pentru oţel din China, cel mai mare impor­tator de minereu de fier din lume, şi efor­turile de a-şi reduce datoriile făcute de tra­deri şi de oţelăriile chineze şi-au pus am­prenta asupra preţurilor. Analiştii de la Citi anticipează că livrările de minereu de fier vor începe din nou să crească în prima jumătate a anului viitor, în condiţiile în care producătorii de categorie grea precum  Rio Tinto, BHP Billiton şi Vale repornesc extinderea, iar proiectul de mi­nerit al Anglo American din Brazilia începe să producă. Între timp, cererea din China va rămâne sub presiune din cauza cererii slabe pentru oţel în contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi a perspectivei nesigure a exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO