Companii

Preţurile alimentelor de bază au scăzut cu circa 2% în mai

Autor: Cristina Roşca

30.05.2011, 23:46 72

Produsele alimentare de bază s-au ieftinit în mai comparativ culuna martie cu 2,1% arată indicele ZF care a fost calculat pe bazapreţurilor din hipermarketurile din capitală.

ZF a selectat 15 produse cărora le urmăreşte preţul din 2008până în prezent în aceleaşi hipermarketuri din capitală, CarrefourOrhideea şi Real Afi Cotroceni. Aceste produse au fost alese pentrucă se regăsesc cel mai des în coşul de cumpărături al românilor. Încalculul acestui indice ZF a ales pentru fiecare categorie deproduse un anumit brand, bine poziţionat din punctul de vedere alcotei de piaţă, produs de unul din jucătorii din top cinci pecategoria respectivă.

Dintre produsele analizate de ZF cele mai mari scăderi de preţsunt la zahărul Lemarco (1 kilogram), care costă 4,84 lei în mai,cu 14,9% mai puţin decât în martie, la cartofii noi, al căror preţa scăzut cu 20,8%, până la 2,99 lei şi la pieptul de pui de laTransavia care este cu 8,7% mai ieftin în mai decât în martie. Lapolul opus, produsele ale căror preţuri au crescut cel mai mult -dintre cele analizate de ZF - au fost sucul Coca-Cola (2 l), merelegolden şi făina Băneasa (1kg), iar avansul a fost în fiecare caz de12,3%, 19,7% şi 6,21%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO