Companii

Preţurile producţiei industriale au crescut în iulie cu 1% faţă de luna precedentă

Autor: Marius Radu - Mediafax

02.09.2011, 10:00 100

Preţurile producţiei industriale, pe total piaţa internă şi externă, au crescut în iulie cu 1% faţă de iunie şi cu 9,3% faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, cele mai mari scumpiri fiind raportate în industria energetică, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).


Comparativ cu iunie, preţurile au urcat cu 1,9% în industria energetică, cu 1% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,8% în industria bunurilor de uz curent, cu 0,6% în industria bunurilor intermediare şi cu 0,4% în industria bunurilor de capital.


Pe sectoare de activitate, s-au înregistrat scumpiri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+4,0%), în industria prelucrătoare (+1,2%) şi industria extractivă (+1,0%).


Scăderi de preţ au fost raportate la la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,2%).


Faţă de iulie anul trecut, creşteri semnificative de preţuri au fost la produsele din industria energetică (+13,2%) şi industria bunurilor intermediare (+10,5%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO