Companii

Preţurile producţiei industriale s-au majorat în octombrie cu 4% faţă de anul trecut

Preţurile producţiei industriale s-au majorat în...

Autor: Roxana Rosu

04.12.2017, 09:13 439

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în luna octombrie cu 0,7% faţă de septembrie şi cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică.

Din total, piaţa internă a crescut cu 3,3% faţă de octombrie 2016, iar piaţa externă cu 5,3%.  Raportat la septembrie, pe plan intern avansul a fost de 1%, iar pe extern de 0,1%.

Cea mai mare creştere anuală a fost înregistrată de industria bunurilor intermediare (6%), urmată de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,1%), industria bunurilor de capital (3,6%), industria bunurilor de uz curent (3,4%) şi industria energetică (2,3%).

PE ramuri industriale, preţurile din sectorul extractiv s-au majorat cu 8,8%, cele din industria prelucrătoare cu 4,6% , iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 0,3%.

Cele mai mari creşteri au fost raportate în sectorul metalurgic, cu 18%, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 11% şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, cu 9,5%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO