Companii

Preţurile terenurilor arabile din România au sărit de pragul de 10.000 de euro/ha, dar încă vindem cel mai ieftin teren din UE. Ministerul Agriculturii a avizat în S1 2019 tranzacţii cu terenuri arabile în valoare de 5,3 mil. euro

AGROBUSINESS

Preţurile terenurilor arabile din România au sărit de...

Autor: Florentina Niţu

06.08.2019, 00:24 415

♦ Investitorii străini deţin aproape jumătate din terenurile agricole din România ♦ Preţurile terenurilor au crescut substanţial în ultimii cinci ani.

Preţul unui hectar de teren arabil a sărit în 2019 de pragul de 10.000 de euro, însă rămâne departe de celelalte state din UE, motiv pentru care investitorii stră­ini vin în nu­măr tot mai mare în România să facă achiziţii. Ei se orien­tează către piaţa locală în contextul în care în Olanda, spre exemplu, preţul unui hectar este de şase ori mai mare, adică 60.000 de euro, potrivit biroului european de statis­tistică, Eurostat. Despre micuţul stat din nord-vestul Europei există de asemenea informaţii că ar avea cea mai bună productivitate la hectar, acesta fiind de altfel motivul pentru care preţurile sunt atât de mari. Prin comparaţie, agricul­tu­ra româ­nească este puternic fragmentată, cu mulţi proprietari care operează ferme de subzistenţă, de sub 50 de hectare. Investitorii mari care vin să cumpere caută terenuri comasate, cu suprafeţe ce sar de 1.000 de hectare.

România este însă un mare producător agricol - numărul 1 la producţia de porumb şi floarea-soarelui în UE şi pe locul 4 la grâu - şi totodată unul dintre principalii exportatori de cereale, acestea fiind câteva dintre motivele pentru care există interes pentru tranzacţii în domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO