Companii

Previziuni pentru 2010: Jucatorii din energie cred ca stagnarea este cel mai optimist scenariu in acest an

Previziuni pentru 2010: Jucatorii din energie cred ca stagnarea este cel mai optimist scenariu in acest an
04.01.2010, 00:00 29

Consumul de energie electrica, gaze naturale precum si cel decarburanti a fost afectat puternic in 2009, dupa ani neintreruptide crestere care au coincis cu evolutia pozitiva a intregiieconomii. Pentru 2010 estimarile sunt foarte prudente, pentru multijucatori scenariul optimist fiind stagnarea vanzarilor fata de2009. Pentru altii, greul abia acum ar putea incepe.

Desi analistii credeau la inceputul anului trecut ca sectorulenergetic va fi putin afectat de criza, scaderea consumului,picajul inregistrat in anumite ramuri industriale si-au pusamprenta asupra unor piete in care sunt rulate anual miliarde deeuro si in care lucreaza zeci de mii de oameni.

Consumul de electricitate, care a inceput sa fie privit ca unindicator asupra starii economiei mai ales datorita rapiditatii cucare putea fi urmarit, a scazut in 2009 cu circa 10% dupa anineintrerupti de evolutii pozitive. In ceea ce priveste gazelenaturale, consumul a fost cu circa 20% mai redus, reprezentantiiTransgaz spunand la jumatatea anului ca situatia economica a intorsRomania in urma cu circa 30 de ani in ceea ce priveste consumul degaze. Piata de carburanti a simtit la randul ei din plin problemeledin constructii, situatiile extrem de dificile pe care companiiledin transporturi le-au avut, volumele vandute scazand cu circa5-10% anul trecut. In tot acest context, peste 10.000 de oamenicare lucrau in energie, petrol si gaze si-au pierdut locul demunca, in urma unor programe de restructurari masive.

2010 mai bun

Majoritatea jucatorilor sunt insa mai optimisti in ceea cepriveste anul 2010, mai ales referitor la oprirea scaderiiconsumului.

Astfel, reprezentantii Transgaz cred ca in 2010 vor reusi satransporte prin conducte cu circa 10% mai multe gaze comparativ cu2009, dar chiar si asa mai putin decat in 2008.

In ceea ce priveste consumul de carburanti, parerile in piatasunt impartite. Jucatori precum MOL Romania sau Rompetrol sunt deparere ca vanzarile de carburanti vor fi aproximativ egale cu celede anul trecut, piata urmand sa revina pe crestere pe termen mediu.Petrom, cea mai mare companie locala si singurul producator depetrol si gaze din Romania, are o alta parere, crezand ca pe termenmediu si lung patrunderea tehnologiilor verzi va musca cu sigurantadin piata combustibililor conventionali.

"Obiectivul pentru 2010 este sa ne mentinem pozitia si eventualsa vedem cum putem sa o imbunatatim. Revenirea pe crestere va fi unexercitiu dureros, iar pe termen lung cred ca vom fi martorii unorevolutii pozitive moderate", spune Piry Laszlo, senior vicepresident retail al grupului petrolier ungar MOL, facand referirela evolutia pentru piata locala.

Prudenta, cuvantul de ordine

In ceea ce priveste energia electrica, jucatorii sunt prudenti:cresterile de consum vor fi moderate. Mai mult, specialistii suntde parere ca anul 2010 nu va fi unul al evenimentelor majore, aldeciziilor extrem de importante, ci mai degraba unul al prudenteisi al pregatirii pentru 2011. "Sper ca acest an, 2010, sa-idetermine pe multi sa gandeasca mai profund. Cred ca anul acesta artrebui sa fie unul de pregatire temeinica astfel incat sa nu se maiiroseasca timpul, asa cum s-a facut in 2009", spune Ion Lungu,presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica dinRomania (AFEER) si directorul diviziei locale de trading cu energiea cehilor de la CEZ, CEZ Trade.

Lungu, la fel ca alti specialisti din domeniu, crede ca anulacesta ar trebui sa se stie foarte clar cum anume va firestructurat sectorul producerii de energie pentru ca aceastaproblema nu mai poate fi amanata, mari unitati, cum ar ficomplexurile energetice, riscand sa fie inchise din cauza lipsei defonduri.

Totodata, jucatorii din piata sunt de parere ca problemele decreditare vor continua si anul acesta, cele mai afectate fiindmarile companii de stat. Producatorii de echipamente pentruindustria energetica ar putea fi afectati in 2010 in conditiile incare anul trecut majoritatea acestora au trait din comenzileobtinute in anii trecuti, comenzi care insa au inghetat in2009.

Asteptari 2010

  • Intrarea in functiune in prima parte a anului a 139 de turbineeoliene in parcul pe care cehii de la CEZ il construiesc in comunaFantanele.
  • Infiintarea celor doua companii energetice gigant pana lajumatatea anului.
  • Rascumpararea de catre KazMunaiGaz a obligatiunilor emise incontul Rompetrol Rafinare, altfel statul urmand sa devina actionarmajoritar.
  • Majorarea capitalului Petrom cu circa un miliard de euro lacare statul va trebui sa participe cu circa 400 mil. euro.Inchiderea sau vanzarea Doljchim de catre Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO