Companii

Previziuni pentru 2010: Optimismul lipseste din bugetele dealerilor de masini: vanzarile vor continua sa scada

Previziuni pentru 2010: Optimismul lipseste din bugetele dealerilor de masini: vanzarile vor continua sa scada
03.01.2010, 23:20 36

Printre factorii care vor contribui la scadere se numara pelanga inghetarea creditarii si reintrarea in vigoare a taxei depoluare, dar si cresterea costurilor legate de asigurarile de tipCASCO si RCA.

"In prezent piata auto este tulbure. Nu putem spune exact dacava fi sub sau peste cea de anul trecut. Speram ca se vor lua masuride relansare", a spus Nicolae Sorescu, directorul general alRadacini Motors, dealer Opel si Chevrolet.

Incepand cu luna ianuarie va demara si programul "Rabla" 2010 lacare vor avea acces pentru prima data si persoanele juridice. Inplus, va fi implementat si un sistem de vouchere care va permitecasarea a pana la trei rable in vederea achizitiei unui automobilnou.

"In cazul firmelor, masinile in general se caseaza dupa cinciani, asadar nu ne asteptam la o «avalansa» de companii care saapeleze la programul «Rabla». Mai degraba trebuie adoptate masurifiscale care sa stimuleze companiile

sa-si achizitioneze un nou parc auto precum deducerea TVA saudecontarea combustibilului", a subliniat Sorescu.

Majoritatea dealerilor din piata auto se asteapta ca in acest anvanzarile de masini sa fie cu 10% sub nivelul atins anul trecut,ceea ce ar determina ca 2010 sa fie cel de-al treilea an consecutivin care se inregistreaza o scadere din ultimii zece ani.

In 2009 vanzarile de masini au inregistrat un declin de peste50% la aproximativ 130.000 de unitati, din care 10-15 mii deautomobile au fost reexportate de catre dealeri in Europa de Vest,potrivit jucatorilor din piata.

Masura a fost adoptata in conditiile in care scaderea pietei adeterminat o crestere a stocurilor.

La un inceput de an slab va contribui si reintrarea in vigoare ataxei de poluare, care a determinat mai multi clienti saachizitioneze in noiembrie sau decembrie anul trecut o masinanoua.

Pe de alta parte, dealerii nu au inmatriculat in decembriemasini decat in limita vanzarilor din ianuarie pentru a evitacresterea cheltuielilor.

Dealerii vad o crestere a pietei incepand cu a doua parte aanului, in conditiile in care primul semestru va fi in continuarein scadere comparativ cu perioada similara a anului trecut. Multidealeri vor lansa oferte promotionale prin care vor oferi taxa depoluare "cadou", oferte care in 2009 constau in discounturi.

"In decembrie am inmatriculat masinile care urmeaza a fi livratein ianuarie, dar nu si in plus. Am avut multi clienti in decembriecare s-au grabit sa-si cumpere atunci masina pentru a evita taxa depoluare", a subliniat Sorescu.

In cazul unui model Dacia Logan cu motor de 1,4 litri taxa depoluare este de aproape 500 de euro, iar in cazul motorizarii de1,6 litri 90 CP urca la 774 de euro.

Top evenimente asteptate pentru 2010

Ianuarie: Lansarea programului "Rabla" si pentru persoanejuridice si implementarea sistemului de vouchere

Martie: Dacia lanseaza modelul Duster, primul SUV din istoriamarcii, in cadrul Salonului Auto de la Geneva

Iunie - Iulie: Ford demareaza productia celui de-al doilea modella uzina de la Craiova, un automobil de clasa mica, care va fiexportat in proportie de peste 90%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO