Companii

Previziuni PwC pentru 2023: Economia globală îşi va încetini brusc creşterea, dar va evita recesiunea. Inflaţia va scădea, dar va depăşi ţinta stabilită

Previziuni PwC pentru 2023: Economia globală îşi va...

Autor: Roxana Rosu

02.02.2023, 10:11 578

     Economia globală îşi va încetini creşterea la aproximativ 1,6% în acest an, mai puţin de jumătate din media estimată pe termen lung, de 3,5%, iar inflaţia va scădea, dar se va situa peste ţinta pentru 2023 în aproape toate ţările, arată raportul PwC Global Economic Watch 2023.

”Crizele suprapuse din ultimii ani au creat un climat neobişnuit de incert în care prognozele au devenit extrem de volatile, cu riscurile şi consecinţele aferente pentru deciziile de afaceri şi de politică economică. Economia globală a încetinit vizibil şi multe state vor continua şi în 2023 să fie puternic afectate de o inflaţie mare şi, în consecinţă, de presiunile generate de costul vieţii. Totuşi sunt motive de optimism moderat datorate mai ales faptului că statele europene s-au adaptat mai bine decât s-a crezut iniţial la criza energetică şi la condiţiile financiare mai stricte impuse de băncile centrale pentru a calma inflaţia. Teama de recesiune în zona euro, anticipată anul trecut, a fost din fericire infirmată de datele Eurostat anunţate la finalul lunii ianuarie. Există, prin urmare, toate şansele ca evoluţia să fie mai bună decât se previziona şi economia să continue să crească, mult mai lent, dar totuşi să crească", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

Combinaţia dintre politicile monetare mai stricte, încetinirea cererii globale şi normalizarea modelelor de cerere între bunuri şi servicii ar trebui să pună presiune pe scăderea preţurilor bunurilor în 2023.

În schimb, în cazul serviciilor ar putea dura mai mult timp până la o scădere a preţurilor. Deşi inflaţia va scădea în majoritatea economiilor, va rămâne peste ţintă în 2023 în aproape toate ţările care au înregistrat o inflaţie ridicată în 2022.

Pieţele forţei de muncă din economiile avansate vor continua să fie puternice, dar se vor tempera, iar numărul locurilor de muncă vacante se va reduce semnificativ, unele ţări înregistrând chiar o creştere a ratei şomajului.  De exemplu, în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) vor fi create aproximativ trei milioane de locuri de muncă faţă de 20 de milioane în anul precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO