Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind tranzactia prin care Wienerberger Sisteme de Cărămizi , companie a Grupului Wienerberger, preia Brikston Construction Solutions, apreciind că această achiziţie este ”susceptibilă” să creeze obstacole semnificative în calea concurenţei prin crearea unei poziţii dominante pe piaţa producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice.
Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când Consiliul Concurenţei ar putea bloca acordul semnat între două companii. Au mai fost situaţii în care Concurenţa a condiţionat semnarea tranzacţiilor de asumarea anumitor angajamente, însă niciodată nu a mai avertizat că există „îndoieli serioase” privind mediul concurenţial.
”Având în vedere că tranzacţia prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal şi acestea nu au putut fi înlăturate prin angajamentele propuse de Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL, Consiliul Concurenţei a decis deschiderea unei investigaţii. Conform legislaţiei, în maximum 5 luni autoritatea de concurenţă va emite o decizie prin care tranzacţia va fi autorizată sau va fi interzisă sau va fi autorizată cu condiţii”, a anunţat Consiliul.
Wienerberger Sisteme de Cărămizi are patru fabrici pe piaţa locală, îm sectorul producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice. Wienerberger a mai cumpărat în 2016 fabrica de cărămizi a omului de afaceri turc Omer Susli, din Buzău. Grupul a intrat pe piaţa românească în 1998 şi în 2003 a achiziţionat de la producătorul de materiale de construcţii CEMA Sibiu o fabrică de cărămizi în cadrul unei tranzacţii cu o valoare totală de 9 milioane de euro.
Producătorul de materiale de construcţii pentru zidărie şi finisaje Brikston din Iaşi şi-a schimbat, la începutul anului 2015, denumirea din Ceramica Iaşi în Brikston Construction Solutions, preluând astfel numele brandului sub care sunt cunoscute produsele companiei. În vara lui 2014, fondul american de investiţii Advent International (care deţinea compania din 2007), a vândut participaţia majoritară la Ceramica fondului Asia Dept Management Capital (ADM Capital), într-o tranzacţie estimată la peste 10 milioane de euro.
Compania Brikston a fost înfiinţată în 1969, sub numele fabrica de produse ceramice. În anul 1973, prin unificarea cu fabrica de betoane armate, s-au pus bazele Întreprinderii de Materiale de Construcţii Iaşi, cu două secţii – secţia de produse ceramice şi secţia de prefabricate. Acestea au devenit societăţie comerciale independente, sucursale ale SC Somaco SA Bucureşti începând cu 1991, iar din 1992 SC Ceramica SA Iaşi a devenit companie independentă.
Conform legislaţiei, trebuie notificată Consiliului Concurenţei orice operaţiune (concentrare economică) în care sunt implicate companii a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte echivalentul a 10.000.000 euro şi cel puţin două dintre companiile implicate au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare de 4.000.000 euro.
Tranzacţia vizată este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei.
În urma analizei realizate până în prezent, Consiliul Concurenţei a ajuns la concluzia că acestă tranzacţie este susceptibilă să creeze obstacole semnificative în calea concurenţei efective prin crearea unei poziţii dominante pe piaţa producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice din România, ceea ce ar putea avea ca efect majorarea preţurilor.
Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de observaţii şi puncte de vedere de la companiile terţe, referitor la modul în care această operaţiune afectează sau poate afecta concurenţa pe piaţă.
Când a fost organizată licitaţia,a doua ofertă depusă a fost a fraţilor Pavăl, proprietarii Dedeman, care între timp au devenit al doilea acţionar al Cemacon.