Companii

Prima licitaţie de vinuri rare din România aduce colecţii şi de 67.000 de euro

Prima licitaţie de vinuri rare din România aduce colecţii şi de 67.000 de euro

Autor: Ioana David

19.09.2011, 00:00 1203

"Evaluările noastre arată că piaţa din România este în creştere, clienţii sunt tot mai rafinaţi, au deja o educaţie şi apreciază tot mai mult valoarea unui vin autentic. Pentru noi, să organizăm prima licitatie de vinuri rare la Bucureşti este o evoluţie normală şi este legată de maturitatea companiei şi a pieţei româneşti în acest moment", a spus Cristian Preotu, director asociat al Le Manoir.

Le Manoir, companie activă pe piaţa vinurilor şi a gastronomiei premium din România, operează patru magazine Comtesse du Barry, dintre care două în franciză, precum şi magazinul La Boucherie Française (măcelărie de lux).

Asociaţii Le Manoir sunt Maria şi Cristi Preotu, care au deschis o afacere de familie, începută de la zero şi care a ajuns la vânzări de aproximativ 2 mil. euro (8,2 mil. lei - fără TVA) anul trecut, în creştere cu circa 15% faţă de anul anterior. Potrivit lui Cristian Preotu, vinurile care vor fi scoase la vânzare se pot găsi şi la New York şi la Paris, iar preţurile de pornire sunt aceleaşi.

Preotu mai spune că printre vinurile scoase la vânzare se vor mai afla vinuri precum Petrus, Mouton Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Rauzan Segla.

"Vor fi licitate loturi precum o ladă de Chateau Petrus 1979 cu un preţ de pornire de 20.300 de euro, o colecţie de vinuri Bordeaux (120 de sticle) din 1995 până în 2008, la preţul de pornire de 23.450 de euro, dar şi o colecţie de vinuri de la Chateau Rauzan Segla de 120 de sticle la preţul de pornire de 11.250 de euro", a mai spus Preotu. El nu a dorit să precizeze câţi bani estimează că se vor strânge din această licitaţie.

Spre comparaţie, cea mai scumpă sticlă de vin vândută vreodată în lume a costat 75.000 de lire (86.000 de euro). Potrivit The Guardian, sticla de vin Chateau d'Yquem de 200 de ani a fost vândută în cadrul unei licitaţii organizate în iulie anul acesta la hotelul Ritz din Londra. Cumpărătorul a fost un colecţionar privat, Christian Vanneque, fost sommelier al unui restaurant în Paris.

Casa de licitaţii Artmark, la sediul căreia se va organiza licitaţia, este deţinută de Alexandru Bâldea (80%) şi Manuela Plăpcianu (20%), potrivit datelor de pe site-ul propriu. Casa de licitaţii a fost lansată în martie 2008. Compania calculează un indice al pieţei româneşti de artă care include peste 100 de artişti de patrimoniu şi contemporani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO