Companii

Prima zi a ZF Power Summit ‘13: Schema de sprijin pentru energia verde se reduce la jumătate

Prima zi a ZF Power Summit ‘13: Schema de sprijin pentru energia verde se reduce la jumătate

Foto Octav Ganea

01.03.2013, 00:07 1040

Ultima formă a proiectului de lege prin care să fie reduse schemele de sprijin pentru energia verde prevede o reducere de la două certificate verzi la eoliene la 1 sau 1,5, de la 3 certificate la 1,4 pentru microhidrocentrale, de la 6 la 3,5 pentru centrale fotovoltaice şi de la 2 certificate la 1,6 pentru biomasă.

De asemenea, proiectul prevede ca nivelul maxim acceptat pe piaţă de tranzacţionare a certificatelor verzi să fie 30 de euro/MW, faţă de 55 de euro/ MW în prezent şi păstrarea minimului garantat la 27 de euro/MW.

În plus, se va introduce o limitare la nivel naţional a numărului maxim de MW produşi din energie verde la 3.500 MW.

O altă deosebire faţă de situaţia din prezent este că se va cere o garanţie financiară pentru proiecte. Noua schemă ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

Proiectul prevede, în forma actuală, că nu se aplică retroactiv, dar cel mai probabil limita de preţ pentru certificatele verzi se va aplica şi pentru proiectele deja începute. Miza este uriaşă pentru că sunt investiţii de sute de milioane de euro în acest sector al energiei verzi atât în funcţiune, cât şi în derulare. Consultanţi, bancheri, avocaţi sunt foarte interesaţi de aceste limite, pe lângă companiile de energie propriu- zise.

Un alt subiect de discuţie în prima zi a ZF Power Summit '13 a fost legat de potenţialul energetic deosebit al României şi poziţia favorabilă în comparaţie cu alte state din Europa. Şefii de multinaţionale prezenţi la eveniment, în frunte cu Mariana Gheorghe, directorul Petrom, au subliniat însă că sectorul energetic naţional are nevoie de investiţii imense, arătând de asemenea că este nevoie de stabilitate legislativă.

În prima zi a ZF Power Summit '13 au fost prezenţi 16 directori de multinaţionale, antreprenori din energie, consultanţi şi oficiali din Guvern.

Principalele declaraţii din prima zi a ZF Power Summit '13

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO