Companii

Primele 70 de turbine eoliene de la Fantanele sunt ridicate CEZ e aproape gata sa „aprinda becul” in 120.000 de case

20.04.2010, 23:16 585

Cehii de la grupul energetic CEZ spun ca au finalizat instalareaa 70 de turbine eoliene in comuna Fantanele, prima parte aproiectului eolian de 600 MW, cat un reactor al centralei de laCernavoda, pe care il dezvolta in Dobrogea.

Singurul lucru de care mai au nevoie cehii pentru a incepeproductia de energie electrica este o aprobare din parteaTranselectrica, compania nationala de transport al electricitatii,prin care statia de transformare sa fie conectata la reteauanationala. O statie de transformare este o instalatie electrica acarei functie este de a transfera energia electrica intre douaretele de tensiuni diferite.

Pana in toamna, cehii vor mai ridica inca 69 de turbine eoliene,Fantanele devenind astfel cel mai mare proiect eolian functionalpana in prezent. In total, proiectul care presupune montarea a inca101 turbine eoliene la Cogealac va fi operational anul viitor si vafi la acel moment cel mai mare parc eolian pe uscat din Romania,investitia fiind de 1,1 miliarde de euro.

Mai este doar un pas

"Asa cum a fost planificat, toate lucrarile de constructie si-auurmat programul stabilit. 70 de turbine sunt deja instalate, intimp ce restul vor fi instalate in scurt timp. Aceste 70 de turbinereprezinta prima parte a proiectului Fantanele. Toateautorizatiile, toate conditiile tehnice si cerintele legale au fostindeplinite si singura piesa lipsa in acest moment este aprobareaTranselectrica de a conecta statia de transformare la reteauanationala", spun reprezentantii CEZ Romania. Potrivit acestora, dinmomentul in care va fi facuta legatura cu sistemul national, cele70 de turbine pot incepe sa produca energie electrica. "Prin acestproiect, pe timp de criza economica grupul CEZ aduce in Romania oinvestitie de 1,1 miliarde de euro", mai spun reprezentantiicompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO