Companii

Primele cifre oficiale privind impactul pandemiei asupra pieţei de restaurante şi baruri. Numărul de firme a rămas constant, dar businessul s-a redus cu peste 5 miliarde de lei, iar 15.000 de salariaţi au renunţat la industrie

ANALIZĂ

Primele cifre oficiale privind impactul pandemiei asupra...

Autor: Cristina Roşca

04.07.2021, 10:21 375

♦ La finalul lui 2020, după primul an de pandemie, în industria de restaurante, baruri, cafenele şi firme de catering erau active 27.600 de companii cu afaceri cumulate de 13,2 mld. lei şi cu 115.000 de salariaţi ♦ Impactul pandemiei este evident la nivel de business, declinul fiind de circa 30% per total piaţă ♦ Au fost luate în calcul pentru această analiză patru domenii de activitate (CAEN-uri) - 5610 - Restaurante, 5630 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, 5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente şi 5629 - Alte servicii de alimentaţie.

Primele cifre oficiale privind impactul pandemiei asupra pieţei de restaurante şi baruri confirmă ceea ce jucătorii din domeniu au declarat în repe­tate rânduri şi anume că această criză sanitară, trans-for­mată în criză economică, a lovit din plin industria. În 2020, localurile din HoReCa au fost închise timp de câteva luni sau au funcţionat cu restricţii în restul anului, motiv pentru care încasările s-au redus cu circa 30%, un declin mai drastic decât în criza financiară anterioară.

Scăderea se vede la nivelul fiecărui segment de piaţă şi este explicabilă prin restricţiile impuse de autorităţi acestor businessuri pe de-o parte, dar şi pe fondul limitării libertăţii de mişcare a oamenilor pe de alta. În acest context, la finalul lui 2020, după primul an de pandemie, în industria de restaurante, baruri, cafenele şi firme de catering erau active 27.600 de companii cu afaceri cumulate de 13,2 mld. lei şi cu 115.000 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO