• Leu / EUR4.8831
  • Leu / GBP5.7936
  • Leu / USD4.8176
Companii

Primele garanţii solicitate în cadrul IMM Invest şi Agro IMM Invest au fost acordate

Primele garanţii solicitate în cadrul IMM Invest şi Agro IMM Invest au fost acordate

Autor: Dorin Oancea

29.04.2021, 15:55 139

Un număr record de 10.006 IMM-uri s-au înscris deja pe platforma www.imminvest.ro: peste 8.200 IMM-uri au aplicat pentru IMM Invest şi peste 1.700 pentru Agro IMM Invest. Suma totală solicitată de către cele 10.006 IMM este de 12,7 miliarde lei.

În cadrul programului IMM Invest etapă 2021 au fost introduse noi categorii de beneficiari precum profesiile liberale, fermierii şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie (întreprinderi care, împreună cu întreprinderile pe care le controlează şi întreprinderea/întreprinderile care are/au controlul direct sau indirect asupra lor, au între 250 şi 500 de angajaţi şi o cifra de afaceri anuală ce nu depăşeşte 100 de milioane euro sau al căror bilanţ anual nu depăşeşte 86 de milioane euro).

FNGCIMM a semnat actele adiţionale la convenţiile de garantare cu băncile partenere în Programul IMM Invest ediţia 2021 iar platforma pe care întreprinzătorii se pot înscrie pentru a accesa Programul IMM Invest şi subprogramul AGRO IMM Invest- https://www.imminvest.ro/ este deschisă pentru înscrieri. Întreprinzătorii pot consulta starea propriei solicitări accesând site-ul FNGCIMM - https://www.fngcimm.ro/informaţii-solicitări-garanţii-imm.

“FNGCIMM IFN SA a operaţionalizat primele 5 măsuri pentru mediul de afaceri din Programul de Guvernare. Acum este momentul că întreprinzătorii care doresc să îşi dezvolte afacerile, să se înscrie în IMM Invest şi să se alăture celor peste 25.500 de IMM-uri participante în anul 2020 care au beneficiat de facilităţile pe care le oferă cel mai de succes program economic, lansat de Guvernul României. Având în vedere solicitările pe care le-am primit din toate domeniile de activitate şi din toate sectoarele economice, în ediţia din acest an, am extins categoriile de beneficiari eligibili, prin includerea intreprinderior mici cu capitalizare de piaţă medie, a fermierilor, a profesioniştilor şi a formelor de organizare a profesiilor liberale, care pot accesa acum credite de investiţii şi credite pentru capital de lucru, beneficiind de granturi pentru plata dobânzilor şi a comisioanelor de risc şi garantare. Împreună cu partenerii bancari, oferim cea mai ieftină finanţare-garantată disponibilă pe piaţă şi în acelaşi timp, depunem toate eforturile să asigurăm cea mai rapidă infuzie de capital, la care pot apela IMM-urile. Măsurile implementate de către FNGCIMM IFN SA în cadrul Programului de Guvernare respectiv, IMM Invest –accesul la capital financiar cu un plafon de garantare de 14 miliarde lei, AgroIMM Invest - accesul fermierilor la capital financiar cu un plafon de garantare 1 miliard lei, IMM Factor - schemă de garantare de către stat a creditului comercial plafon de garantare 1 miliard lei , IMM Leasing - accesul la leasing financiar, cu un plafon de garantare de 2 miliarde lei, Nouă Casă - plafon de garantare 1,5 miliarde lei şi OUG 37 amânarea ratelor, precum şi înfiinţarea Fondului de capital de risc pentru rezilienţa economică, devin pilonii de relansare a economiei româneşti şi reprezintă răspunsul Guvernului, al Ministerului de Finanţe şi al FNGCIMM IFN la necesităţile crizei actuale, care a adus multe provocări dar şi multe oportunităţi de resetare a sectorului IMM şi de deschidere a sistemului bancar către finanţarea economiei”- a declarat Dumitru Nancu, Director General al FNGCIMM.

Pentru accesarea IMM Invest sau a subprogramului AGRO IMM Invest, beneficiarii vor selecta una dintre cele 22 de bănci participante în cadrul Programului IMM Invest: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD- Groupe Societe Generale, Unicredit Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo România, Exim Bank, OTP Bank, Banca Românească, ING Bank, First Bank, Credit Agricole Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Porsche Bank, Procredit Bank, Vista Bank, Idea Bank, Garanti Bank şi Techventures Bank.

În cadrul schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM Invest şi a Subprogramului AGRO IMM Invest, ajutorul de stat acoperă plata dobânzii datorate de beneficiarii Programului/Subprogramului pe o perioada de 8 luni de la dată acordării creditului, fără a se depăşi dată de 30 iunie 2022, precum şi valoarea integrală a comisionului de administrare şi a comisionului de risc datorat pe întreagă durata de derulare a creditului garantat.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând că o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SĂ - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SĂ - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SĂ - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8831
Diferență: -0,1595
Ieri: 4.8909
Azi: 4.8176
Diferență: 1,53
Ieri: 4.7450
Azi: 5.7936
Diferență: 0,416
Ieri: 5.7696
Azi: 5.0705
Diferență: 0,6451
Ieri: 5.0380