Companii

Primele imagini cu amplasamentul exact al proiectului Neptun Deep: pe uscat va ocupa o suprafaţă echivalentă a 20 de terenuri de fotbal într-una dintre cele mai frumoase zone de pe litoralul românesc

Primele imagini cu amplasamentul exact al proiectului...

Autor: Roxana Petrescu

17.07.2024, 00:05 9265

♦ Raportul privind impactul asupra mediului pe care proiectul Neptun Deep îl va avea este realizat de compania Blumenfield, o firmă antreprenorială specializată pe zona de consultanţă şi analize de mediu, cu laborator propriu de cercetare şi testare. Proiectul Neptun Deep este o investiţie de 4 miliarde de euro, realizată de OMV Petrom şi Romgaz, prima făcută vreodată de România în zona de mare adâncime a Mării Negre. Primul gaz ar trebui obţinut în 2027, iar blocul ar avea rezerve de 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Potrivit informaţiilor din presa locală, proiectul a primit acordul de mediu de la APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului) Constanţa, pe data de 14.06.2024. Dar unde va fi localizat exact proiectul?

„Amplasamentul propus pentru construirea/instalarea facilităţilor de pe uscat ale Proiectului Neptun Deep este localizat în zona sudică a teritoriului administrativ al comunei Tuzla, judeţul Constanţa, aproape de limita nordică a teritoriului administrativ al comunei Costineşti“, se arată în raportul Blumenfield. Deja, OMV Petrom deţine sub formă de proprietate trei terenuri situate în intravilanul şi extravilanul comunei Tuzla. În total, pe uscat, proiectul Neptun Deep va avea nevoie de o suprafaţă de teren de peste 205.000 mp, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal. Pe această suprafaţă vor fi construite mai multe structuri printre care se numără staţia de reglare măsurare şi centrul de control, dar şi alte facilităţi. Aproprierea zonei de aria naturală protejată din apropierea Capului Tuzla va determina o serie de acţiuni speciale.

„Având în vedere configuraţia ţărmului precum şi prezenţa ariei naturale protejate ROSAC 0273 Zona marină la Capul Tuzla, pentru a minimiza impactul, proiectul a optat pentru subtraversarea ariei protejate, a plajei si falezei prin intermediul unui microtunel cimentat pe o lungime de aproximativ 890 m. Microtunelul va avea punctul de intrare pe uscat amplasat pe terenul S4 şi va subtraversa Drumul de exploatare De 269 (numărul cadastral 109115), faleza (numărul cadastral 110670) şi plaja (numărul cadastral 106571), situate adiacent laturii de est a amplasamentului de pe uscat al proiectului. Punctul de ieşire al microtunelului va fi situat în apele costiere ale Mării Negre.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro