Companii

Primele informaţii din platforma evaluărilor proprietăţilor imobiliare. Evaluatorii au introdus 25.000 de rapoarte în Baza Imobiliară de Garanţii în T3. Suma totală estimată a valorii de piaţă, peste 4 mld. euro

Primele informaţii din platforma evaluărilor...

Autor: Liviu Popescu

09.12.2015, 00:07 848

În Bucureşti au fost înregistrate 2.300 de rapoarte de evaluare a proprietăţilor imobiliare, urmat de Cluj, cu 1.650 de rapoarte. Cele mai multe proprietăţi evaluate pentru creditele acordate sunt cele rezidenţiale, respectiv 18.900 de unităţi, adică 73% din total, urmate de terenuri, care reprezintă 11%.

Evaluatorii au introdus în perioada iulie-septembrie circa 25.000 de rapoarte de evaluare a proprietăţilor imobiliare în Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), o platformă care conţine informaţii centralizate realizată de membrii Asocia­ţiei Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR). Din luna iulie, de când a fost lansată baza de date, şi până la finele lunii august, fuseseră introduse 12.000 de rapoarte.

Reprezentanţii asociaţiei spun că se aşteaptă ca pe viitor unul dintre indicii importanţi de evoluţie de pe piaţa imobiliară să provină din această bază de date. „Această bază de date ne oferă o mulţime de date statistice despre piaţa imobiliară, utile tuturor actorilor din piaţă, de la vânzători, cumpărători, brokeri până la băncile comerciale, Banca Naţională, alte instituţii şi înapoi la evaluatori“, a explicat Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR.

Astfel, s-a observat că cele mai mari valori medii de piaţă pentru apartamente se înregistrează în Bucureşti, respectiv 1.013 euro pentru un metru pătrat şi Cluj-Napoca (997 euro/metru pătrat).

La polul opus, respectiv cele mai mici valori medii de piaţă, se înregistrează în Giurgiu (459 de euro/metru pătrat) şi Reşiţa (462 euro/metru pătrat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO