Companii

Primele semnale clare de revenire în fuziuni şi achiziţii: cine a propulsat piaţa şi care sunt perspectivele în 2015

Ediţia din acest an a anuarului TOP TRANZACŢII va fi pe piaţă la începutul lunii aprilie.

Ediţia din acest an a anuarului TOP TRANZACŢII va fi pe piaţă la începutul lunii aprilie.

Autor: Ioana David

27.03.2015, 00:07 695

Anul 2014 şi primele luni din 2015 au marcat o revenire clară a apetitului pentru fuziuni şi achiziţii în România, piaţa consemnând o creştere puternică faţă de 2013, arată ediţia din acest an a anuarului ZF TOP TRANZACŢII care va fi lansat pe piaţă la începutul lunii aprilie.

Revirimentul vine după ce piaţa a dat semne că începe să se mişte încă din 2013, când trecuse pragul de 1,3 mld. euro, susţinută de listările pe Bursă şi de vânzările de portofolii realizate de bănci.

Nivelul de tranzacţii realizate poate fi considerat un barometru al economiei deoarece reflectă gradul de atractivitate al unei ţări printre investitori.

Listarea Romgaz a fost în ediţia trecută a anuarului ZF cea mai mare tranzacţie din România, în condiţiile în care statul român a obţinut 391 mil. euro din vânzarea unei participaţii minoritare de 15% din companie. Tranzacţia a evaluat Romgaz la 2,6 miliarde de euro, iar după listare capitalizarea a urcat la 3 miliarde de euro. Pe locurile doi şi trei în topul tranzacţiilor s-au aflat cele cu portofolii de bănci.

În mai 2013, UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing, divizia de credite de consum a băncii, au semnat cu RBS România contractul de achiziţie a portofoliului de retail al britanicilor, respectiv active de 315 mil. euro şi pasive de 230 mil. euro.

În martie 2013, Raiffeisen a semnat o tranzacţie cu Citi pentru preluarea portofoliului de retail al americanilor. Tranzacţiile în sectorul bancar au continuat şi în 2014, pe măsură ce unele bănci şi-au curăţat portofoliile, iar altele au dorit să-şi consolideze poziţia în piaţă.

Care au fost cele mai mari deal-uri din 2014 şi din primele luni ale acestui an? Câte dintre aceste tranzacţii au trecut pragul de 100 mil. euro? Care sunt perspectivele pentru 2015? Care sunt cele mai aşteptate evenimente anul acesta în piaţa de fuziuni şi achiziţii?

Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor regăsi în anuarul ZF TOP Tran­zacţii, care a ajuns la ediţia cu numărul zece. Anuarul va fi lansat în cadrul evenimentului ZF TOP TRANZACŢII, care va avea loc pe 31 martie în Capitală.

Evenimentul aduce la aceeaşi masă actorii din spa­tele celor mai mari deal-uri - vânzătorii, dar şi pe cei care au avut curajul să cumpere, con­­sultanţii, avocaţii, mana­gerii din industria de private equity, dar şi antre­prenori care se gândesc să facă acest pas. Conferinţa din acest an este organizată sub forma a patru dezbateri: Încotro se îndreaptă piaţa de M&A; Oportunităţi şi ameninţări în 2015; Fondurile de investiţii, din nou în hora achiziţiilor; Cine se mai încumetă să vină pe bursă şi Învaţă antreprenorii să crească prin achiziţii).

Alături de un jurnalist al ZF, fiecare dezbatere va avea un comoderator din mediul de business (manager, antreprenor, consultant).

Prima ediţia a Anuarului ZF TOP TRANZACŢII a apărut în 2005, când a suprins principalele evenimente din piaţa de fuziuni şi achiziţii din perioada 2000-2005. Cu excepţia anului 2006, Anuarul a suprins cele mai importante deal-uri din economia românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO