Companii

Primele zece cooperative din România, în frunte cu Ţara Mea, au avut afaceri cumulate de 855,3 mil. lei anul trecut, plus 2,4%. În 2019 au fost înfiinţate 190 de cooperative la nivel naţional

Primele zece cooperative din România, în frunte cu...

Autor: Florentina Niţu

25.09.2020, 09:00 626

Cele mai mari zece cooperative din România au înregistrat în 2019 afaceri totale cumulate de 855,3 milioane de lei (circa 180 mil. euro), în creştere cu 2,4% comparativ cu anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice şi a celor oferite de companii.

„Asocierea ajută la creşterea sectorului agricol şi a afacerii şi aduce doar beneficii, asta în cazul în care înţelegem ce înseamnă beneficii pe termen lung“, spune Andrei Stancu, director executiv al Cooperativei Agrciole Banat Agro Vest, formată din 24 de membri, care lucrează aproxi­mativ 15.000 de hectare.

Stancu crede că formele asociative în agricultură se pot bucura de putere prin reprezentare la nivel înalt. El consideră că fermierii ar trebui să conlucreze cu cei care fac legile, astfel încât să fie în avantajul lor, iar în cooperativă şansa de a lua cuvântul este mai mare. De altfel, achiziţia în comun a inputurilor agricole, precum şi valorificarea în comun a producţiei obţinute, la preţuri mai bine negociate, sunt alte avantaje ale asocierii. 

Pe primul loc în topul coope­rativelor din România se află Cooperativa Agricolă Integrată Ţara Mea, furnizorul principal al retailerului german Kaufland, care a avut o cifră de afaceri de 214 milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei, din vân­zarea legumelor, fructelor, mierii, lactatelor, produselor din carne de porc şi de pui, pâinii şi produselor de băcănie.

În prezent, în România sunt peste 1.500 de cooperative agricole, conform informaţiilor de la Ministerul Agri­culturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO