Companii

Primii cumpărători din Planorama se mută în apartamente într-o lună, după patru ani de aşteptare

Primii cumpărători din Planorama se mută în apartamente într-o lună, după patru ani de aşteptare

Planorama a fost anunţat iniţial în 2005, iar după şase ani cumpărătorii se vor muta în primul bloc dintre cele patru

Autor: Cristi Moga

13.09.2011, 00:08 6507

Cel mai mare scandal imobiliar din Bucureşti, proiectul Planorama din Colentina, în care circa 600 de cumpărători au rămas patru-cinci ani cu banii plătiţi pentru apartamente, fără a-şi primi locuinţele, ar putea fi locuit începând cu luna octombrie de circa 250 de familii care se vor muta în complex, potrivit reprezentanţilor cumpărătorilor.

Proiectul, o investiţie de circa 70 de milioane de euro, a fost anunţat încă din 2005, iar primii cumpărători ar fi trebuit să se mute în 2007 în primul dintre cele patru blocuri cu 280 de apartamente.

În 2007 însă, constructorul proiectului, firma Yapitek, a fost implicată într-un prim dosar de insolvenţă, iar apoi lucrările au trenat timp de trei ani, în 2010 fiind deschisă procedura de insolvenţă şi împotriva firmei Euro Habitat, dezvoltatorul complexului.

Primul bloc era aproape gata, dar nu mai existau fonduri pentru ultimele finisaje şi racordarea la utilităţi, iar banca finanţatoare, Piraeus, de asemenea sistase finanţarea complexului. "Am preluat blocul şi vom finaliza lucrările din banii noştri, circa 150.000 de euro, respectiv 2.500 de lei de apartament. Aşteptăm în prezent ca Enel să monteze contoarele individuale, sunt vreo 30 instalate până în prezent, precum şi contoarele de gaz. Sperăm ca în luna octombrie să ne mutăm. Conform contractului iniţial, ar fi trebuit să mă mut în septembrie 2007, adică în urmă cu pantru ani", a declarat Florin Vasile, client şi unul dintre reprezentanţii cumpărătorilor din Planorama.

În blocul cu 280 de apartamente o serie de cumpărători au renunţat la achiziţie, în timp ce alte câteva zeci nu au făcut până în prezent transferul de proprietate. Cu toate acestea, circa 250 de locuinţe ar putea fi ocupate până la sfârşitul acestui an. Tribunalul Bucureşti a dispus încă din primăvară confirmarea contractelor de vânzare-cumpărare deja încheiate în cadrul proiectului, astfel că administrarea blocului T3, cel mai avansat, a fost preluată de către asociaţia de proprietari întocmită de către cumpărători.

Celelalte blocuri sunt într-un stadiu mai puţin avansat de realizare, iar starea lor se poate degrada cu trecerea timpului. Unul dintre cele patru blocuri ale complexului era pre-contractat de către firma cu acţionariat norvegian Romania Invest, în timp ce pentru restul proiectului mai erau semnate contracte cu circa 300 de clienţi. "Pentru restul blocurilor nu s-a luat încă o decizie", a mai spus Vasile. Potrivit site-ului Tribunalului Bucureşti, următorul termen al procesului de insolvenţă al firmei Euro Habitat este programat pentru 30 noiembrie 2011.

În Bucureşti, dar şi în ţară, mai mult de zece proiecte de locuinţe s-au confruntat cu blocaje sau dosare de insolvenţă, majoritatea fiind provocate de criza care a dus la scăderea bruscă a ritmului de vânzare a locuinţelor. Clienţi ai unor proiecte precum Blue Tower din Colentina sau Cortina Residence din Băneasa sunt şi în prezent "cu banii daţi", dar fără apartament, dezvoltatorii acestor ansambluri fiind în faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO