Companii

Primul mall din Bucureşti în faliment: City Mall va fi scos la vânzare

Primul mall din Bucureşti în faliment: City Mall va fi scos  la vânzare

Autor: Cristi Moga

03.11.2010, 23:59 952

Centrul comercial City Mall din Bucureşti, deţinut de fondulaustralian de investiţii APN, a intrat în faliment la solicitareaproprietarilor care nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cureprezentanţii băncii UniCredit pentru restructurarea unei datoriide 40 de milioane de euro. Proiectul urmează a fi scos la vânzarede către lichidatorul judiciar pentru acoperirea datoriilor.
"S-a admis cererea debi­toa­rei (Victoria Holding, firma caredeţine centrul co­mercial - n.red.) de intrare în faliment prinprocedură sim­plificată", a declarat pentru Ziarul Financiarju­decătorul Laura Andrei, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureştişi purtător de cuvânt al instituţiei.

Cu alte cuvinte, firma nu va mai încerca să se reorganizeze, urmândca activitatea de administrare să fie preluată de cătrelichidatorul judiciar, după ce profitul operaţional al firmei ascăzut în acest an cu 90%, pe fondul reducerilor substanţiale dechirii.
Cei mai importanţi chiriaşi ai proiectului sunt super­mar­keturilePrimăvara şi Billa, lanţul de electrocas­nice Domo sau retaileriide îmbrăcăminte Sprider sau House of Art.

"Mallul poate să funcţioneze şi în faliment, având activitate deînchiriere de spaţii, deoarece este mult mai vandabil dacă aremagazine ocupate decât dacă ar fi o clădire goală. Debitoarea asolicitat desemnarea noastră drept lichidator judiciar", a precizatAndrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.Reprezentanţii City Mall nu au făcut niciun comentariu privindviitorul centrului comercial. Potrivit informaţiilor din piaţă,administratorii mallului şi-au anunţat partenerii şi chiriaşiidespre deschiderea procedurii de insolvenţă şi le-au comunicat căactivitatea în cadrul centrului comercial va continua.

Toţi retailerii din cadrul proiectului au primit reducerisubstanţiale de chirii în ultimele luni, astfel că nu au un interesimediat să închidă spaţiile şi să oprească activitatea după ce auinvestit sume importante în amenajare.

"Nu suntem mulţumiţi cu acel magazin, traficul este foarte micacolo, dar am negociat cu proprietarii şi am ajuns la o chirieavantajoasă, astfel că magazinul este pe break-even. Dacă vorînchide mallul însă, vom închide şi noi", a declarat LorandSzarvadi, CEO-ul firmei Domo, care operează un magazin în corpul declădire în care se află şi parcarea City Mall. Mallul din Bucureştiva avea probabil aceeaşi soartă cu proiectul Tiago din Oradea, carea fost vândut la licitaţie pentru acoperirea unei datorii de peste30 de milioane de euro către UniCredit. Proiectul de la Oradea afost vândut pentru 30,5 mil. euro unei firme controlate de GabrielPopoviciu, iar potrivit informaţiilor furnizate de lichidatori,UniCredit şi-a recuperat astfel banii acordaţi pentru construcţiaproiectului. În cazul City Mall, valoarea datoriei către UniCrediteste de 40,1 milioane de euro, iar proiectul era evaluat lajumătatea anului la 35,4 milioane de euro, o treime faţă de preţulplătit de australieni în urmă cu patru ani pentru achiziţie.

Reprezentanţii UniCredit nu au comentat situaţia centrelorcomerciale intrate în insolvenţă. "Acest credit (de la UniCredit -n. red.) are garanţii limitate şi nu are un impact financiar asupragrupului AEZ (APN European Retail - n. red.), cu excepţia uneigaranţii prin care trebuie achitate dobânzile şi amortizărileacestui împrumut existente până la 30 noiembrie 2010. Apreciem căsuma va fi mai mică de un milion de euro", spuneau reprezentanţiiAPN. Australienii ar urma să îşi încheie conturile pe piaţa localăcu o pierdere de circa 50 de milioane de euro, în condiţiile încare proiectul pe care au plătit 103,5 milioane de euro le-a adusîn cei patru ani venituri de aproximativ 15 milioane de euro, alte40 de milioane de euro fiind creditul nerambursat cătreUniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO