Companii

Primul mall vandut cu 1 euro: Immoeast a preluat integral Polus Center Constanta

Primul mall vandut cu 1 euro: Immoeast a preluat integral Polus Center Constanta
01.06.2010, 23:50 622

Fondul austriac de investitii Immoeast, investitorul imobiliarcu cea mai mare expunere pe piata locala, unde detine active deaproape un miliard de euro, a cumparat 85% din proiectul de mallPolus Center din Constanta pentru un euro, urmand sa preiadatoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmeidezvoltatoare.

Mallul, care ar urma sa aiba o suprafata inchiriabila de 50.000de metri patrati, se afla inca in constructie, finalizarea urmandsa aiba loc cel mai probabil in prima parte a anului viitor.Immoeast a preluat mallul de la compania TriGranit, controlata decatre Sandor Demjan, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceridin Ungaria, care le-a mai vandut austriecilor si proiectul PolusCenter din Cluj pentru 210 milioane de euro.

"Immoeast a preluat integral proiectul de la Constanta pentru unpret de 1 euro", au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara.Austriecii aveau un contract pentru preluarea mallului inca din2007, pretul negociat initial fiind de 185 mil. euro pentrupreluarea integrala a mallului la finalizarea constructiei.Austriecii au decis insa sa preia acum firma Tripont Invest, careera responsabila de dezvoltarea proiectului, urmand practic saplateasca doar costurile constructiei pana in momentul de fata.Potrivit intelegerii initiale, TriGranit urma sa obtina un profitde aproximativ 50 mil. euro din acest proiect, al carui cost deconstructie era estimat la 140 mil. euro, in timp ce pretul devanzare a fost agreat la 185 mil. euro. In conditiile in caremajoritatea mallurilor au fost finantate de catre banci, acestea seconfrunta cu o problema de cateva zeci de milioane de euro inmomentul in care proiectele sunt oprite sau inregistreaza scaderiputernice ale veniturilor din inchiriere. Constructia proiectuluide la Constanta a fost finantata printr-un credit de 38 mil. euroobtinut de la OTP Bank Budapesta, bani care au permis pana inprezent doar ridicarea in mare masura a structurii de rezistenta amallului situat pe bd. Aurel Vlaicu, la circa trei kilometri deintrarea in statiunea Mamaia. Tripont Invest era de­tinuta defirmele Immoeast Projekt Despina Holding (15%) si Brassolis Holding(85%) din Cipru.

  • Constructorul proiectului Atrium Center din Arad a platit 6mil. euro pentru jumatate din mall
  • Immoeast a mai platit in acest an circa 15 mil. euro pentru 75%din Euromall Galati si 10% din West Gate Center Craiova
  • NEPI a platit in acest an 21 mil. euro pe spatiile magazinelorAuchan si Bricostore din Iris Pitesti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO