Companii

Privatizarea Alro: anunt previzibil, concurenti noi

17.12.2001, 00:00 51



Mult asteptata privatizare a producatorului de aluminiu Alro Slatina a fost lansata astazi prin publicarea anuntului de vanzare a pachetului de actiuni detinut de Autoritatea pentru Privatizare.

Pachetul de actiuni scos la vanzare este de 54,72% din capitalul social, daca vor exista mai multe oferte, sau de 10% in cazul in care singurul ofertant va fi casa de comert Marco International. Marco detine deja, direct si indirect, 41,85% din actiunile producatorului de aluminiu.

Valoarea garantiei de participare la licitatie este una dintre cele mai mari impuse de statul roman pana in prezent in cazul unei privatizari: 20 de milioane de dolari.

Daca datele generale ale licitatiei - pachetul scos la vanzare, valoarea garantiei, restrictiile ce vor fi impuse celor care intentioneze sa participe - erau deja banuite inainte de lansarea anuntului, noutatea ultimilor zile a fost anuntata de ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu.

aeful APAPS a anuntat vineri ca pe data de 21 decembrie se va intalni la Bucuresti cu managementul la varf a celui de-al doilea producator mondial de aluminiu Ruski Aluminium (RusAl).

"RusAl este interesat de privatizarea Alro Slatina, altfel nu cred ca presedintele grupului s-ar fi obosit sa ma viziteze, in prag de Craciun", a adaugat ministrul Privatizarii.

Aparitia RusAl in postura de candidat pentru cumpararea Alro poate fi considerata o surpriza in conditiile in care, datorita pozitiei de control pe care o are Marco International in cadrul companiei si situatiei nefavorabile de pe piata internationala a aluminiului, nimeni nu se astepta la aparitia de concurenti pentru intregul pachet detinut de APAPS - 54,7%.

Depunerea unei oferte din partea RusAl poate complica situatia pentru compania americana de comert, care va trebui sa oferteze si ea pentru toate actiunile detinute de stat. Marco mai are nevoie de doar 10% din actiuni pentru a deveni actionar majoritar.

"Consideram ca RusAl este, intr-adevar, cel mai serios concurent la care ne puteam astepta pentru Alro", a declarat pentru Ziarul Financiar Peter Braun, country manager al Marco pentru Romania.

RusAl detine deja in Romania uzina de alumina Cemtrade (fosta Alor Oradea), care nu produce insa, in prezent, datorita pierderilor generate de cresterea tarifelor la energia electrica si termica.

Una dintre solutiile numite de oficialii RusAl pentru scoaterea din criza a Cemtrade este formarea unui circuit integrat Alor - Alro - Alprom.

Marea problema a unei astfel de scheme este, insa, faptul ca Alor nu poate produce tipul de alumina folosit de Alro, o adaptare in acest sens necesitand investitii de mai multe milioane de dolari.

Musetescu a mai anuntat vineri ca a fost modificata taxa de acces la baza de date a Alro de la doua milioane de dolari la 100.000 de dolari.

"Avand in vedere ca taxa initiala pentru a accede la camera de date a Alro era descurajanta pentru eventualii investitori, am hotarat micsorarea ei", a precizat Musetescu.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor pentru Alro este 4 martie iar data deschiderii lor, 5 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO