Companii

Probe pentru integrarea europeana a sistemului energetic

29.12.2001, 00:00 69



Noul Guvern va trebui sa ia o decizie referitoare la conectarea rapida a sistemului energetic national (SEN) la sistemul vest-european (UCTE), a spus ieri directorul general al Companiei Transport al Energiei Electrice Transelectrica, Jean Constantinescu.

Primele probe pentru SEN la sistemul UCTE vor incepe pe 8 ianuarie, in ciuda unor probleme care n-au fost rezolvate la timp de societatea Termoelectrica, a adaugat Constantinescu, citat de Mediafax.

"Conducerea societatii Termoelectrica face eforturi disperate pentru a pune la punct situatia de la Iernut, unde sunt probleme serioase cu regulatoarele de turbine", a adaugat el.

In replica, reprezentantii Termoelectrica au declarat ca intarzierea probelor la grupul numarul cinci al termocentralei de la Iernut a fost cauzata de firma furnizoare a regulatorului electrohidraulic al turbinei, precum si de neasigurarea de catre Transelectrica a frecventei din sistem la parametri normali.

Comitetul restrans al UCTE pentru Romania si Bulgaria a decis saptamana trecuta sa avanseze un nou termen pentru finalizarea testelor de interconectare cu sistemul energetic al Uniunii Europene, prin intermediul statiei electrice de 400 kV de la Arad.

Pentru a fi admisa in UCTE, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii privind, in primul rand, acoperirea "golurilor de consum", in cazul in care o unitate a sistemului nu mai poate functiona.

"Pe langa dificultatile de ordin intern, sistemul energetic romanesc se confrunta si cu situatia grava din Balcani", a adaugat Constantinescu. El a mai spus ca Romania livreaza neplanificat in Iugoslavia pana la 600 MW, numai pentru a mentine integritatea si parametrii normali de functionare a sistemului balcanic.

Chiar si in aceste conditii, spune directorul general al Transelectrica, frecventa sistemului a scazut la 49,5 Hz, fata de 50 Hz, cat ar trebui sa fie in mod normal.

"Sistemul energetic national este la limita securitatii, iar aceasta situatie nu mai poate continua", a declarat Constantinescu.

Pentru a rezolva aceasta situatie, reprezentantii Transelectrica au sugerat autoritatilor inversarea programului de aderare la UCTE, astfel incat sa fie intai conecata Romania, si apoi Serbia.

"Nu vrem sa se inteleaga ca Romania vrea sa sara peste anumite etape, dar daca Europa vrea sa ajute Iugoslavia, atunci nu exista decat solutia conectarii Serbiei la UCTE prin intermediul Romaniei", a precizat Constantinescu.

Directorul general al Transelectrica crede ca decizia privind interconectarea rapida a SEN la UCTE este una politica, demersurile in acest sens fiind de competenta noilor autoritati.

Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va inainta Guvernului Nastase o informare actualizata privind situatia unitatilor din acest sector, dupa cum a declarat directorul Directiei Tarife si Reglementari Comerciale din cadrul ANRE, Alexandru Sandulescu, citat de Mediafax.

"Informarea va fi facuta, dar inca nu se stie clar in ce fel, in scris, sau printr-o discutie intre presedintele ANRE si reprezentanti ai Guvernului", a precizat el.

Informarea ANRE face referire la seceta prelungita, devalorizarea monedei nationale fata de dolar si la cresterea preturilor la combustibili pe piata internationala, care afecteaza puternic activitatea societatilor energetice si care ar trebui compensate prin o noua crestere a tarifelor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO