Companii

Problema controalelor de pe litoralul românesc: ce spun hotelierii?

Problema controalelor de pe litoralul românesc: ce spun...

Autor: Liviu Iancu

26.04.2015, 00:00 416

"Ne surprinde în mod neplăcut poziţia ANT cu câteva zile înaintea sezonului, când se anunţă patru echipe de inspectori care vin în control pe litoral. Nu ştiu ce ar mai putea face acum aceste echipe de control, în condiţiile în care Autoritatea Naţională pentru Turism nu şi-a făcut simţită prezenţa pe litoral până acum", a spus Bucovală.

Simona Man, preşedintele ANT, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că mai multe echipe de inspectori vor pleca joi spre litoral şi că vor începe controalele de vineri.

"Vom avea patru echipe care vor merge joi spre litoral, două spre sud şi două spre nord şi care până la 1 mai vor verifica dacă unităţile de turism de la mare sunt pregătite, astfel încât turiştii să fie în siguranţă la deschiderea sezonului", a mai spus ea.

Nicolae Bucovală crede că şefa ANT ar fi trebuit să vină pe litoral, iar absenţa ei este un semnal prost pentru industrie.

"Simona Man nu a venit nici măcar o dată, de când este preşedinte, ca să vadă măcar starea în care se află infrastructura publică de pe litoral. Ar fi trebuit să vină din timp echipe de la ANT pe litoral şi să ne îndrume, să ne întrebe care sunt relaţiile cu autorităţile, să ne întrebe ce probleme avem şi cum ne-ar putea ajuta... ANT nu a făcut nimic pentru litoral, nu e emis încă vouchere de vacanţă, nu s-a ocupat de deblocarea legii impozitului forfetar, nu a rezolvat problema impozitului pe clădiri şi multe altele", a mai spus preşedintele patronatului hotelierilor din Mamaia.

El crede că, în acest context, controalele ANT pe litoral, anunţate ca începând de vineri, vin foarte târziu şi sunt inutile.

"Vor controla superficial. Nu mai au timp să verifice dacă infrastructura şi utilităţile publice sunt puse la punct, dacă drumurile sunt bune, dacă s-a zugrăvit, s-au plantat pomi... Noi, hotelierii, suntem pregătiţi de începerea sezonului şi ne-am făcut treaba", a mai spus Bucovală.

Telefoanele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), instituţie care coordonează turismul românesc şi care verifică şi clasifică hotelurile şi agenţiile de turism, au fost tăiate pe 2 aprilie, angajaţii acesteia neputând fi contactaţi, cu câteva zile înaintea deschiderii sezonului pe litoral.

Hotelierii şi agenţii de turism, dar şi reprezentanţii diverselor instituţii, care au încercat să ia în ultimele trei săptămâni legătura cu ANT, nu au putut contacta reprezentanţii autorităţii nici pe telefoanele mobile de serviciu şi nici pe cele fixe ale direcţiilor din cadrul instituţiei.