Companii

Problema forţei de muncă, o constantă în construcţii. „Vedem muncitorii extracomunitari ca fiind o soluţie“

Problema forţei de muncă, o constantă în...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

01.02.2023, 09:00 542

Găsirea oamenilor este din nou una dintre cele mai mari probleme despre care vorbesc companiile din domeniul construcţiilor, care spun, la început de an, că văd în continuare soluţia la bazinul de forţă de muncă din ţările asiatice. În plus, peste tot cresc investiţiile în automatizare, astfel încât implicarea forţei de muncă umane să fie cât mai redusă.

„Ne confruntăm cu o restrângere semnificativă a bazinului de recrutare; datele recensământului arată că forţa de muncă activă a scăzut cu aproximativ un milion de oameni în ultimul deceniu. În aceste condiţii, vedem muncitorii extracomunitari ca fiind o soluţie pentru criza forţei de muncă pe care o traversăm“, spune Alexandru Stânean, CEO al producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa.

Construcţiile au încheiat anul 2021 cu un număr total de 441.438 de angajaţi, cu 18.400 mai mulţi faţă de anul precedent, echivalentul a 4%. Încă din 2019 s-a văzut o creştere a numărului de salariaţi din acest domeniu, după mai mulţi ani de scădere, însă acum companiile spun că resimt din nou acut problema recrutării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO