Companii

Problema nu este dacă, ci când vor creşte dobânzile în Statele Unite

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

09.03.2015, 00:05 903
Investitorii de pe bursele de acţiuni din SUA vor căuta săptămâna aceasta indicii că Rezerva Federală, banca centrală a celei mai mari economii din lume, va începe mai degrabă mai devreme decât mai târziu să majoreze dobânzile, scrie agenţia Thomson Reuters.

Dacă datele statistice vor arăta că vânzările cu amănuntul şi-au revenit în februarie după două luni de scădere, aceasta va putea fi interpretată ca semn că ieftinirea energiei impulsionează cheltuielile consumatorilor, coloana vertebrală a economiei americane.

Însă unii analişti cred că în februarie cheltuielile au fost limitate de vremea deosebit de rece în anumite părţi din SUA. Datele de vineri mai bune decât s-a anticipat privind angajările au alimentat speranţele că Fed va începe să majoreze dobânzile cel mai devreme în iunie. Ideea începerii înăspririi politicii monetare în această lună a fost încurajată de comentarii ale câtorva oficiali ai Fed. Fed a început în timpul crizei economice să scadă dobânda de politică monetară pentru a ieftini creditul. În prezent, această dobândă variază de la 0% la 0,24%. Spre comparaţie, dobânda de politică monetară a BCE este 0,05%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO