♦ Hidroelectrica îşi face loc în piaţa furnizării pentru clienţii casnici, portofoliul celui mai mare producător de energie local ajungând la finalul primului trimestru la 110.829 de persoane fizice, de 15,5 ori mai mare decât în perioada similară din 2021.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, controlat de statul român, a terminat primele trei luni ale anului cu venituri de 2,3 miliarde de lei, cu 65% mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut, şi cu un profit net de 1,29 miliarde de lei, plus 70%, arată datele publicate într-un raport al Fondului Proprietatea (FP), acţionar minoritar în cadrul companiei. Problema majoră care reiese din raport este însă scăderea consistentă, de 30%, a cantităţilor de energie vândute.
Datele publice nu arată cât din această scădere este cauzată direct de scăderea producţiei de energie a companiei şi cât vine din diminuarea cantităţilor contractate din piaţă. Reprezentanţii Hidroelectrica nu au oferit explicaţii până la închiderea ediţiei, dar o scădere atât de mare, în cazul în care ea se referă de producţia companiei, este un semnal de alarmă şi un factor care contribuie la scumpirea energiei. Potrivit datelor Transelectrica, gradul de umplere a barajelor din luna mai nu era mai redus comparativ cu aceeaşi lună din ultimii ani. „În cursul perioadei, energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins
3,20 TWh, în scădere cu 30,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 655,4 Lei/MWh, în creştere cu 134,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La sfârşitul lunii martie 2022, poziţia de numerar a companiei se ridica la 4,85 miliarde lei“, se mai arată în raportul FP.