Companii

Procter & Gamble a ales Ploiestiul pentru o fabrica de 100 mil. dolari

no title
25.09.2008, 20:09 671

Fabrica P&G va crea intr-o prima faza 300 de locuri de munca, inceperea productiei la Ploiesti fiind planificata pentru 2010. "Romania, datorita conditiilor sale economice stabile si pozitiei geografice strategice, in vecinatatea pietelor cu o dezvoltare rapida din Europa Centrala si de Est, este o locatie foarte buna pentru investitii. Fabrica de la Urlati (langa Ploiesti - n. red.) este prima investitie greenfield pe care P&G o realizeaza in Romania si va aproviziona pietele europene", au declarat reprezentantii Procter & Gamble Romania.

Pe piata locala a produselor de ingrijire a parului, P&G activeaza cu brandurile internationale Pantene si Head & Shoulders. Compania a semnat ieri contractul pentru un teren de 25 de hectare in localitatea Urlati, care face parte din Parcul Industrial Ploiesti. P&G a ales Ploiestiul dupa ce a analizat, timp de aproximativ un an, mai multe locatii din Romania, Polonia si Rusia. Pe lista au fost doua locatii de pe piata romaneasca, Ploiestiul si Timisoara, oras in care compania detine o fabrica de detergenti si inalbitori achizitionata de la stat in anul 1995.
Orasul Ploiesti este "cartierul general" pentru productia locala a mai multor multinationale din sectorul FMCG (bunuri de larg consum), printre care se numara Coca-Cola Hellenic, Unilever sau InBev (Bergenbier). Cel mai mare competitor al Procter & Gamble, compania Unilever, a demarat in 2006 unificarea facilitatilor locale de productie pe platforma sa industriala de la Ploiesti, renuntand la fabricile din Targu Mures si Otopeni. Reorganizarea productiei locale a Unilever a inclus constructia unei fabrici de produse alimentare in aceasta locatie, tot aici fiind relocata si fabrica de margarina a companiei din Bulgaria.
Investitiile in fabrica Procter & Gamble de la Timisoara au ajuns la 40 de milioane de dolari, de la preluarea acesteia si pana in prezent, potrivit datelor furnizate de companie. Aproximativ 50% din productia fabricii P & G din Timisoara este exportata in 8 tari din Balcani, iar planurile companiei vizeaza extinderea capacitatii de productie si de depozitare in aceasta locatie. In 2006, P&G a deschis in Romania si un centru regional de servicii, dupa ce a analizat mai multe locatii din Europa pentru acest proiect. Deschiderea acestui centru in Bucuresti, care ofera servicii de achizitii tuturor sediilor P&G din Europa, realizand tranzactii anuale de peste 150 mil. dolari, a creat 150 de locuri de munca pana in prezent.
Cifra de afaceri consolidata a Procter & Gamble in Romania a fost anul trecut in jurul a 250 mil. euro, plasand astfel compania pe primul loc pe piata locala a bunurilor de larg consum nealimentare. P&G a intrat in Romania in anul 1992 si activeaza in prezent, la nivel local, pe piata detergentilor (cu marci precum Ariel sau Tide) si cea a produselor de ingrijire personala (cu branduri ca Pantene, Head & Shoulders sau Gillette).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO