Companii

Producători, dar şi noi jucători în HoReCa. Procesatorii de carne intră pe teren nou: au început să deschidă restaurante şi „joacă“ în încercarea de a lua o bucată din piaţă de 19 mld. lei

AAylex One, producătorul brandului de carne de pui Cocorico, a demarat un parteneriat cu Auchan Retail România şi a inaugurat până în prezent un restaurant la Auchan Constanţa Sud.

AAylex One, producătorul brandului de carne de pui Cocorico, a demarat un parteneriat cu Auchan Retail România şi a inaugurat până în prezent un restaurant la Auchan Constanţa Sud.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

15.08.2024, 20:02 2890

 Tradiţional, marii jucători din sectorul cărnii livrau mai departe produsele către retail şi HoReCa, iar câţiva şi-au încercat norocul şi cu propriile reţele de magazine.

Mai mulţi antreprenori din producţia de carne au dezvoltat în ultima perioadă şi pro­priile restaurante, trecând într-un domeniu mai puţin cunoscut, dar cu adaos comercial mai mare. Astfel, nume precum Coco Rico, Sergiana, Ferma Baciu sau Poftă sau Foame sunt printre brandurile care îşi fac loc pe o piaţă de 19 mld. lei a restaurantelor. Este mai profitabil să vinzi carnea În HoReCa decât într-o reţea de magazine?

„Nu ştiu dacă este mai rentabil. Da, preţul este mult mai mare. Dar costurile de vânzare sunt cu mult mai mari într-un res­taurant. 30 de lei în magazin versus 30 de lei porţia este un exemplu de preţuri pentru cli­ent. În mod normal, valorificarea produsului prin restaurant este mult mai bună decât prin retail, dar depinde de multe alte consi­de­rente, nu e un profit direct“, spune Valentin Şoneriu, administrator al producătorului Carmolimp din Braşov, care a schimbat strategia de business şi de la producător de carne şi-a extins activitatea către producţia de mâncare. Carmolimp a deschis recent un restaurant în Vama Veche şi mai are unul sub brandul Poftă sau Foame în Braşov. El crede că avantajele deschiderii unui restau­rant deprind de dimensiunea producătorului, iar în cazul unuia de talie mică sau medie poate aduce un plus în ceea ce priveşte profitabilitatea şi cash flow-ul.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)