Companii

Producătorii de medicamente îşi caută drumul spre creştere în exporturi şi produse fără prescripţie: Vine un an greu, din cauza scăderilor de preţuri

 Producătorii de medicamente îşi caută drumul spre...

Autor: Ioana David

27.04.2015, 00:08 372

♦ Afacerile celor mai mari cinci producători locali de medicamente au fost de aproximativ 2 mld. lei anul trecut, în creştere cu 2% comparativ cu 2013 ♦ Pieţele de export şi produsele fără prescripţie au captat întreaga atenţie a fabricilor, care au încercat să se elibereze de povara pastilelor cu reţetă, purtătoare de taxe suplimentare ♦ Profiturile au fost sub presiune, iar producătorii se pregătesc de un an dificil, din cauza scăderii preţurilor.

Cei mai mari cinci producători lo­cali de medicamente au avut o creş­­tere timidă anul trecut, de doar 2% până la 2 mld. lei, într-o piaţă care a avansat cu aproape 7% şi se pregătesc de un an di­fi­cil, în care re­du­cerea preţu­ri­lor va pune presiune pe pro­fi­turi.

„Trebuie să separăm pro­dusele de prescripţie vândute în România, care sunt supuse clawback-ului (taxă specifică in­dustriei farma – n.red.), de restul por­tofoliului. Toţi producătorii sunt expor­tatori şi fabrică OTC-uri. Singura modalitate de creş­tere a vânzărilor a fost majorarea expor­turilor şi a vân­zărilor de OTC-uri. Medica­mente cu prescripţie au fost păstrate în porto­foliu pentru că au existat (istoric – n.red.)“, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy. Pro­du­că­torul din Cluj, care a intrat în portofoliul in­dienilor de la Sun Pharma în urma unei tran­zacţii internaţionale, şi-a majorat anul trecut cu 4% vânzările, însă profitul net s-a diminuat cu 21%, din cauza plăţilor pe care compania le-a făcut în contul taxei clawback. Terapia, cu o istorie care începea în 1921, este cel mai mare producător farma, care vine cu un portofoliu puternic în zona de cardiologie. Produsele cu care mai vânzări ale fabricii sunt Aspenter şi Aspacardin. Din totalul cifrei de afaceri de 521 mil. lei anul trecut, exporturile au contribuit cu 100 mil. lei, cele mai mari pieţe fiind cele estice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO