Companii

Producatorii de textile cu vanzari mai mici cu 10% sunt norocosi

Producatorii de textile cu vanzari mai mici cu 10% sunt norocosi
23.06.2009, 00:00 176

Trei dintre cei mai mari zece producatori de textile de pe piata locala, Sorste Focsani, Braiconf Braila si Secuiana din Targu Secuiesc, au anuntat scaderi ale cifrei de afaceri cuprinse intre 10% si 40%, pe fondul reducerii comenzilor venite de la clientii din strainatate.

Deprecierea monedei nationale ar fi putut conduce la o revitalizare a afacerilor companiilor producatoare din industria textila, dar migrarea retailerilor internationali catre tari ca Turcia, China sau India a micsorat activitatea la nivel national si implicit veniturile companiilor.
„In primul trimestru al acestui an, industria usoara a continuat declinul din ultima perioada, cea mai mare scadere, de peste 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrandu-se in fabricarea articolelor de imbracaminte. Pe acest segment, estimam anul acesta o diminuare a productiei de 9,5% din cauza reducerii cererii interne si externe", a declarat Aurelientu Popescu, presedintele executiv al FEPAIUS.
 
Declinul a inceput in 2009
Producatorul Sorste din Focsani a incheiat 2008 cu o crestere de aproape 10% fata de anul anterior, ajungand la 24,2 mil. euro, de la 22,5 mil. euro in 2007, dar a pornit cu stangul in prima parte a acestui an, reducandu-si veniturile cu 40%. Daca in primele trei luni ale lui 2008 compania rula 6,4 mil. euro, anul acesta rulajul nu s-a ridicat la mai mult de 3,6 mil. euro. Si profitul a suferit ajustari, de la 80.000 de euro la doar 5.000 de euro.
Incepand de anul trecut, o parte din clienti au renuntat la serviciile celor doua fabrici, Sorste si Artifex, ale grupului din Focsani cu capital mixt romano-suedez. Compania lucreaza de multi ani cu retaileri renumiti, ca H&M, Levi Strauss, United Colors of Benetton sau Dolce&Gabbana, ultimii doi reziliind contractele de colaborare la inceputul anului trecut. Micsorarea productiei a condus la disponibilizari, astfel ca de la inceputul acestui an in fabricile Sorste mai lucreaza doar 1.695 de persoane, in conditiile in care la inceputul lui 2008 erau aproape 1.770 de persoane.
Au trecut la restructurari
Compania Braiconf, al noualea jucator din textile dupa cifra de afaceri, a incercat cresterea exporturilor pana la un nivel de 80% din productia totala, dar aceasta miscare nu i-a adus o crestere a afacerilor, ci din contra o reducere a acestora cu 20% in primul trimestru al acestui an. Cu aproape 300 de angajati mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, jucatorul din Braila a rulat afaceri de 2,8 mil. euro, profitul stagnand la nivelul din 2007, la 0,1 mil. euro.
Si Secuiana, cel mai mare producator de pantaloni de pe piata locala, a anuntat o scadere cu 10% a cifrei de afaceri in T1, care a ajuns la 1,9 mil. euro, de la 2,1 in 2008. Mai mult, compania a anuntat in februarie disponibilizari din cauza dificultatilor financiare. Astfel pentru Braiconf mai lucreaza cu 560 de angajati dupa primele trei luni ale anului. La inceputul anului trecut, compania avea 760 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO