Companii

Producătorii locali de năut îşi restrâng activitatea pentru că retailerii nu le cumpără marfa. „Am redus suprafaţa cultivată de la 700 ha la 340 ha. Retailerii importă năut foarte ieftin din Belarus, Turcia şi Ucraina.“

Producătorii locali de năut îşi restrâng activitatea...

Autor: Florentina Niţu

05.06.2019, 00:07 1111

Marian Iordache, un fermier din Adunaţii-Copă­ceni, judeţul Giurgiu, cultivă de mai bine de două decenii năut, dar anul acesta şi-a redus suprafaţa cultivată de la 700 de hectare la 340 de hectare, pentru că nu a găsit piaţă de desfacere în România.

„Până anul trecut am vândut şi în România năut, dar acum nu se mai poate pentru că retailerii îl importă foarte ieftin din Belarus, Turcia şi Ucraina, ţări care nici măcar nu sunt în Uniunea Europeană şi folosesc substanţe - erbicide sau fungicide – care la noi sunt interzise. Eu vând năut cu 800 de euro/tonă acum, iar Mega Image, de exemplu, îl vinde cu 4.000 de euro/tonă. Avantajul nu este al cultivatorului, este al celui care are rafturi“, spune Marian Iordache, fondatorul companiei Agro Total SRL.

Un kilogram de năut costă 43 de lei în reţeaua Mega Image, potrivit datelor de pe site-ul reţelei.

Un alt fermier din judeţul Giurgiu, Gheorghe Cireap, care a cultivat până anul trecut 1.420 de hectare de năut, şi-a restrâns anul acesta cultura pentru că nu o putea valorifica pe piaţa locală.

„Anul acesta mai am în cultură o suprafaţă foarte mică cu năut, doar pentru producţia proprie. Năutul este o plantă pretenţioasă, iar ploile au afectat calitatea boabelor, iar problema valorificării în piaţă a fost destul de serioasă, mai ales pe piaţa locală“, spune Gheroghe Cireap, fondatorul companiei Romvelia Prodcom SRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO