Companii

Producătorii locali, prea mici pentru a prinde efervescenţa internaţională: situaţia va fi dificilă dacă nu-şi clarifică principalele atuuri

Producătorii locali, prea mici pentru a prinde...

Autor: Ioana David

30.07.2014, 00:05 158
Tranzacţii de peste 200 mld. dolari au avut loc pe piaţa farma mondială şi a dispozitivelor medicale de la începutul anului, în cea mai dinamică perioadă pe care industria de profil a traversat-o vreodată. Majoritatea companiilor internaţionale  angrenate în această frenezie a achiziţiilor sunt prezente în România, astfel că odată cu modificări ale ierarhiei la nivel internaţional sunt aşteptate schimbări în topul celor mai mari jucători de pe plan local, dar şi un val de noi lansări de produse.
 
În această cursă a preluărilor, România a rămas însă în urmă, singura miză de achiziţie, Europharm Braşov, scoasă la vânzare de GlaxoSmithKline (GSK) la Braşov, a rămas fără cumpărător. După ce a încercat timp de un an să găsească cumpărător, GSK a decis să închidă fabrica Europharm, al doilea mare producător local cu afaceri de peste 100 mil. euro.
 
Un nou lider?
 
„Pentru producătorii locali şi aici nu mă refer la cei care aparţin de grupuri multi­naţionale, situaţia va fi foarte dificilă dacă nu-şi clarifică principalele lor atuuri în faţa competiţiei globale şi nu-şi îmbunătă­ţesc în mod continuu tehnologia, sistemele de calitate şi desigur portofoliul. Ieşirea pe pieţele internaţionale şi parteneriatele cu jucători globali puternici ar trebui să fie printre priorităţile lor“, spune un manager român din industria farma care nu a dorit ca numele să-i fie făcut public. Cele mai mari deal-uri internaţionale în care au fost implicate companii cu o prezenţă locală sunt cele dintre AbbVie şi Shire, de 55 mld. euro, dintre Novartis şi GSK, dintre Bayer şi Merck. AbbVie se află pe locul 13 în topul celor mai mari jucători locali, iar va­loarea de 55 mld. dolari anunţată poate fi con­si­­derată o surpriză pentru compania ame­ri­ca­nă, formată în 2012 în urma divizării Abbott.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO