Companii

Producătorii de medicamente generice: 3.000 de medicamente cu preţ mic au ieşit de pe piaţă, autorităţile trebuie să oprească această „hemoragie“. În România, sunt peste 2.200 de medicamente generice, dar numărul a scăzut în ultimii ani, în urma retragerilor de pe piaţă

 Producătorii de medicamente generice: 3.000 de...

Autor: Georgiana Mihalache

10.03.2023, 18:30 146

Medicamentele generice au aceeaşi substanţă activă cu cele inovative, fiind introduse pe piaţă doar după ce expiră patentul medicamentului inovativ, la un preţ mai mic Produsele oncologice, pentru pacienţii cu cancer, dar şi cele cardiovasculare, cele pentru diabet sunt printre cele mai afectate.

Producătorii de medicamente generice cer autorităţilor alinierea preţurilor medicamentelor generice eliberate cu prescripţie medicală care au un preţ sub 50 de lei cu nivelul inflaţiei din acest moment, pentru a limita riscul ca produsele ieftine să dispară din piaţă. O creştere a preţului cu 15-16%, la nivelul inflaţiei, nu s-ar răsfrânge în buzunarul pacienţilor, aceste produse fiind compensate de stat, susţin producătorii. „Suntem într-o situaţie de criză. Dacă am avea o taxă clawback mai prie­tenoasă pentru medicamentele de până la 50 lei şi am putea include în preţ inflaţia, cred că pacienţii ar avea acces mai bun la me­dicamente. In­clu­derea ratei inflaţiei în preţul medica­mentelor până în 50 de lei nu se va reflecta în preţul final pen­tru pacient pentru că medicamentele pentru bo­lile cronice - oncologie, dia­bet şi alte afecţiuni sunt compensate 100% de către Casa Naţională de Asi­gu­rări. Pa­cienţii nu vor avea de suferit financiar, dimpotrivă, vor găsi acele me­dica­men­te recomandate de me­dic“, a spus Daniel Bran, vicepreşe­dinte, APMGR, director general, Accord Healthcare România. El a fost prezent în cadrul unei conferinţe orga­nizate de Asociaţia Producătorilor Me­dicamen­telor Generice din România.

În prezent, sunt circa 2.200 de me­dicamente generice în România, însă în urmă cu cinci-şapte ani, numă­rul acestora era aproape dublu, de până la 4.000 de produse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO