Companii

Producatorii mici de bere incep sa isi inchida portile: Doua berarii au oprit productia in prima jumatate a anului si 90 de oameni au fost disponibilizati

Producatorii mici de bere incep sa isi inchida portile: Doua berarii au oprit productia in prima jumatate a anului si 90 de oameni au fost disponibilizati
18.08.2009, 00:00 327

Fabrica de bere Ghimpati, detinuta de compania Vlase Impex din judetul Ialomita, si fabrica de bere Vega a companiei Vega 93 din Galati controlata de omul de afaceri Corneliu Istrate au fost inchise in prima jumatate a acestui an.

"Daca luam in considerare si volumele Bere Azuga, de asemenea inchisa in prima parte a acestui an, producatorii de bere mici si mijlocii au inregistrat in prima jumatate a acestui an o productie mai mica cu 114.000 de hectolitri decat cea obtinuta in prima parte a anului trecut", a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR). El a adaugat ca in urma acestor inchideri de fabrici aproximativ 250 de persoane au fost disponibilizate.

Atat in cazul fabricii din Ialomita, cat si in cel al fabricii din Galati, berariile reprezentau businessuri conexe.

Vega 93, companie cu peste 1.000 de angajati la finalul anului 2007 potrivit datelor Ministerului Finantelor, este specializata in constructiile de cladiri, din aceasta activitate realizand in urma cu doi ani o cifra de afaceri de 69 de milioane de euro, potrivit aceleiasi surse. In acelasi timp, Vlase Impex, companie cu afaceri de peste 75 de milioane de euro si aproape 600 de angajati la finalul anului 2007 potrivit datelor Ministerului Finantelor, are ca principal obiect de activitate distributia de bauturi.

 "Fabrica de bere a fost inchisa de catre Autoritatea Nationala a Vamilor care a interpretat gresit un text din documentele noastre. Am intentat un proces impotriva acesteia, pe care l-am castigat in luna mai a acestui an, insa in acest timp au trecut aproape opt luni in care fabrica a fost inchisa", a declarat Marian Vlase, administratorul companiei Vlase Distribution, parte a grupului de companii Vlase din Ialomita.

Reprezentantul grupului sustine ca in acest moment fabrica este in conservare si ca pe viitor ia in considerare redeschiderea acesteia. "Deoarece fabrica a fost inchisa timp de opt luni, am pierdut majoritatea angajatilor. De aceea, tinand cont si de conditiile economice actuale, am considerat ca este mai bine sa nu reluam in acest moment activitatea la fabrica de bere", a explicat Vlase.

 El nu a putut oferi mai multe detalii legate de capacitatea de productie a fabricii sau numarul de angajati care lucrau in aceasta unitate de productie. Potrivit directorului general al PSIPBR, personalul fabricii de bere din Ghimpati era anul trecut de 70 de persoane, in timp ce fabrica de bere Vega avea aproximativ 20 de angajati.

Reprezentatii companiei Vega nu au raspuns solicitarii Ziarului Financiar legata de fabrica de bere, pana la inchiderea editiei.

 Vanzarile de bere realizate la nivelul intregii piete au inregistrat in primele sase luni ale acestui an o scadere de aproximativ 14% fata de rezultatul obtinut in primele sase luni ale anului trecut, la aproximativ noua milioane de hectolitri, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

 Cei mai afectati in aceasta perioada au fost insa producatorii mici si mijlocii, acestia inregistrand vanzari de circa 330.000 de hectolitri in prima jumatate a acestui an, cu 18% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor PSIPBR. Printre companiile care mai fac parte din asociatia producatorilor de bere independenti se numara in acest moment Bermas Suceava, Martens Galati, Albrau si Robema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO