Companii

Producătorii români din construcţii investesc în fabrici aproape de casă pentru a reduce costurile cu transportul

Producătorii români din construcţii investesc în...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.04.2022, 00:08 6701

Cemacon (cărămizi), Daw Benţa (vopsele, mortare, polistiren), Elis Pavaje (pavele), Florea Grup (prefabricate), Soceram (cărămizi) sunt câteva dintre companiile care au ales să investească în noi unităţi de producţie, anunţând, în ultimele luni, că vor pune pe piaţă fabrici de la zero sau noi linii de producţie.

Dificultăţile de aprovizionare, sin­copele în lanţurile de fur­ni­zare, costurile tot mai mari cu transportul au de­ter­minat companiile locale din construcţii să ia în calcul investiţii în fabrici noi în România sau în împrejurimi, pentru a avea materiile prime şi marfa necesară la îndemână.

Mai mulţi antreprenori români din con­strucţii au ales astfel, în ultimele luni, să des­chi­dă noi fabrici, după ce s-au confruntat din plin în ultimii doi ani cu probleme de apro­vi­­zionare, mai întâi din cauza pande­m­iei, iar mai recent şi din cauza conflictului din Ucraina. „Ne lipsesc multe materii prime pen­tru construcţii. Se fac fabrici, dar prea pu­ţine. Din păcate, faptul că nu există o con­sec­venţă în politică şi în legislaţie îi des­cu­rajează pe cei care ar vrea şi ar putea să facă astfel de investiţii“, spune Cristian Erbaşu, pro­prietarul companiei Construcţii Erbaşu.

Cemacon, Daw Benţa, Elis Pavaje, Florea Grup, Soceram sunt câteva dintre companiile care au ales să investească în noi unităţi de producţie, anunţând, în ultimele luni, că vor pune pe piaţă fabrici de la zero sau noi linii de producţie.

„În condiţiile în care costurile de trans­port reprezintă o pondere importantă în va­loa­rea finală a mărfii, este important să fim în proximitatea clienţilor noştri. Fabrica de la Arad va deservi judeţele din vestul ţării“, spunea Emil Goţa, directorul general al Elis Pavaje, producător deţinut de familia Goţa din Alba, care a anunţat, la finalul anului 2021, că investeşte 20 de milioane de euro în a cincea fabrică a grupului. Noua unitate de pro­ducţie, în care se vor produce prefa­bri­cate din beton şi care va fi cea mai mare fa­bri­că Elis Pavaje, se va afla la Arad.

Remus Aurel Benţa, antreprenorul care de­ţine jumătate din producătorul de mate­ria­le de construcţii Daw Benţa, vrea şi el să des­chidă o fabrică în Republica Moldova, un­de este deja prezent cu activităţi de distri­bu­ţie. El nu a precizat ce anume se va pro­duce în această fabrică. În 2021, Daw Benţa a mai demarat lucrările de construcţie la o fa­brică ce va produce cărămizi decorative apa­rente. În prezent, fabricarea acestor ti­puri de că­ră­mizi decorative aparente Meldorfer se rea­li­zează în Germania de către Daw SE (celălalt acţionar din Daw Benţa).

În toamna anului 2021, şi producătorul de materiale de construcţii Florea Grup din Alba a început construcţia la cea de-a patra fa­brică de prefabricate din beton Petra Pa­vaje, care se va afla în judeţul Neamţ, la Roman. Investiţia totală depăşeşte 10 milioane de euro.

La rândul său, producătorul de materiale de construcţii Soceram din Câmpina îşi extinde de asemenea portofoliul cu o nouă unitate de producţie. Este vorba despre o fabrică de BCA în judeţul Gorj, pentru care investiţia este de 30 de milioane de euro. Compania a mai inaugurat şi în 2021 o fabrică, la Cordun, în judeţul Neamţ, unde produce tot BCA.

Mai recent, şi SW Umwelttechnik România, subsidiara locală a companiei austriece cu acelaşi nume care produce prefabricate din beton, a anunţat că are în plan să extindă activitatea de producţie de pe plan local cu o nouă hală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO