Companii

Producatorul Bergenbier, plus 27% la semestru

04.09.2007, 18:29 12

Compania InBev Romania, producatorul marcilor Bergenbier, Beck's sau Stella Artois, a inregistrat in primul semestru din acest an o crestere de 27% a vanzarilor pe piata locala, ritm cu peste 10% mai mare fata de cel consemnat de producatorul belgian pe pietele din Europa Centrala si de Est.
InBev a vandut peste 23,3 milioane de hectolitri de bere in prima jumatate a acestui an pe pietele din Romania, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Serbia, Cehia, Slovacia, Rusia si Ucraina, inregistrand venituri de peste un miliard de euro in regiune, in crestere cu 25% fata de primele sase luni din 2006. Reprezentantii InBev Romania nu au oferit informatii privind volumul vanzarilor pe piata locala. Anul trecut, producatorul Bergenbier, numarul trei pe piata berii, a vandut 3,4 mil. hectolitri de bere, reprezentantii companiei estimand vanzari de 4,4 mil. hectolitri de bere in acest an.
Ritmul de crestere de pe piata locala devanseaza avansul raportat de producatorul belgian pe pietele din Ucraina, 22,8% si Rusia, 15,2%, filiala locala a InBev aflandu-se si la jumatatea anului in fruntea pietelor din Europa Centrala si de Est, dupa ritmul de crestere.
Vanzarile de bere de pe piata locala au depasit cu mult estimarile producatorilor care avansau la inceputul anului estimari de crestere a pietei de 5-10%. Vremea calda, numarul mare de branduri prezente pe raft (peste 100), investitiile producatorilor in promovare, dar in special berea la PET au contrazis estimarile celor mai mari jucatori, vanzarile de bere avansand cu peste 20% in primul semestru, la peste 9 milioane de hectolitri. Pe baza rezultatelor din primul semestru, vanzarile de bere de pe piata locala ar putea depasi in acest an 1,2 mld. euro, in timp ce consumul pe cap de locuitor s-ar putea apropia de 90 de litri. Romania este deja printre cele mai mari zece piete din lume raportat la consumul de bere pe cap de locuitor, cele mai mari piete din UE, dupa consumul de bere, fiind Cehia (160 l/cap de locuitor), Germania (118), Austria (111) si Danemarca (90).
La polul opus se afla Italia si Franta, cu un consum anual de bere de 30 de litri pe cap de locuitor.
InBev Romania a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 158,3 mil. euro si un profit net de la 21,3 mil. euro, in crestere cu 50,2% fata de 2005, potrivit informatiilor Ministerului de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO