Companii

Producătorul de carne Ava Star din Paşcani: de vineri au început să crească vânzările de carne, până atunci oamenii au cumpărat cu precădere făină şi ulei. Dacă funcţionează aprovizionarea cu materie primă nu vom avea probleme cu producţia

Producătorul de carne Ava Star din Paşcani: de vineri...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.03.2020, 17:23 8031

Vasile Pleşca, proprietarul producătorului de carne Ava Star din Paşcani (jud. Iaşi), spune că vânzările din primele săptămâni din martie au fost cele mai reduse din ultimii trei ani, dar de vineri (13 martie n-red.) vânzările de carne au început să crească.

„De vineri au început oamenii să se aprovizioneze şi cu carne, până atunci au cumpărat cu precădere făină, ulei sau zahăr. Vânzările sunt mari având în vedere că este o lună de post, iar mai ales în zona Moldovei oamenii respectă această perioadă. Însă, doar în marile oraşe există o efervescenţă în ceea ce priveşte cumpărăturile, în oraşele mai mici lucrurile se desfăşoară normal”, a spus antreprenorul, care deţine o companie cu o cifră de afaceri de 125 mil. lei în 2018.

Ava Star livrează carnea proaspătă de porc, vită şi oaie în magazine, fabrici de preparate din carne, dar şi către carmangerii, neavând propria reţea de magazin, conform ultimelor date.

„Cred că pesimismul meu ar veni în perioada următoare doar din zona de aprovizionare. Dacă aprovizionarea cu materie primă nu vom avea probleme cu producţia. Însă, la carne de porc avem o problemă în România că fermele nu fac faţă consumului intern şi suntem nevoiţi să aducem materie primă din import. Dar aceasta este o problemă generală, nu doar de moment”. Anual, un român consumă circa 77 de kilograme de carne.

În 2018 (ultimele date disponibile), carnea de porc a fost cea mai consumată, cu o pondere de aproape 50% (38,3 kg per capita), iar carnea de pasăre a fost pe al doilea loc - 27 kg pe cap de locuitor, arată cele mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică. În acelaşi an, consumul de carne de vită a fost de 6,1 kilograme de carne.

 

Cum a început povestea Ava Star:

 

Vasile Pleşca a lucrat aproape patru ani în cadrul societăţii Industrializarea Cărnii Iaşi –Platforma Paşcani (astăzi Kosarom) şi s-a decis la începutul anilor’90 să îşi facă propria afacere în sectorul cărnii.

A început construcţia unui abator în Suceava în 1992, iar în 1994 a început activitatea în cadrul firmei Ava Star.

„Am început cu un punct de sacrificare, iar în 1997 am deschis şi o mică fabrică de carne. Odată cu vestea intrării României în Uniunea Europeană a trebuit să facem investiţii pentru a îndeplini cerinţele comunităţii. În 2006 am făcut investiţii şi am ajuns la o capacitate de 5.000 de tone de carne anual, iar în 2011 ne-a ars tot. Am luat-o de la capăt, am investit din nou şi am mărit capacităţile până la 20.000 de tone anual”, povestea în 2017 Vasile Pleşca pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO