Companii

Producatorul de ambalaje Amplast mizeaza pe o crestere de 10%

17.11.2004, 00:00 85

Compania Amplast Leresti mizeaza pe atingerea unui prag al vanzarilor de 7,2 milioane de euro anul acesta, in crestere cu aproape 10%, dupa ce a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 6,5 milioane de euro.
"Amplast a inregistrat un ritm de crestere al vanzarilor de 10% de la an la an, in termeni reali, estimare care va fi atinsa si anul acesta", a declarat Octavian Barbu, director de marketing al Amplast Leresti. Pentru anul urmator, cifra de afaceri preconizata este de 8 milioane de euro, a adaugat Barbu.
Afacerile Amplast sunt afectate, la fel ca restul producatorilor romani de mase plastice, de efectul scumpirii petrolului, care a avut drept urmare majorarea pretului materiilor prime, derivati ai petrolului, folosite in procesele de fabricatie. "De la inceputul anului, pretul polistirenului, una din materiile prime folosite de Amplast, s-a dublat",a afirmat Barbu. Stabilizarea relativa a pretului materiilor prime se va produce in primul trimestru al anului urmator, in opinia reprezentantului Amplast.
Chiar daca pretul materiilor prime a crescut, scumpirea produselor finale nu s-a putut face brusc, pentru ca ambalajele sunt folosite in industria bunurilor de prima necesitate, cum ar fi produsele lactate, este de parere Barbu.
Compania argeseana a investit aproximativ 1 milion de euro pe an in liniile de fabricatie, suma totala investita de la intrarea pe piata fiind de aproximativ 8 milioane de euro. Investitiile au vizat in principal extinderea capacitatii de productie, retehnologizarea si dezvoltarea sistemelor informatice ale companiei.
Amplast produce, in principal, ambalaje de plastic de unica folosinta pentru industria alimentara, dar un nou segment de piata pe care si-a extins activitatea este cel al produselor industriale (non-food): electronice si electrocasnice. "Segmentul non-food este in dezvoltare, avand un potential mare de crestere", a spus Barbu. Printre clientii companiei din aceste ramuri industriale se numara companiile Siemens Romania si Novar.
Cei mai importanti clienti interni ai Amplast sunt Colgate Romania, Napolact, McDonalds, Friesland, Kraft Foods, Nestle. Din productia realizata, 30% este destinata exportului, pe pietele din Israel, Moldova sau Bosnia.
Compania Amplast are in jur de 300 de angajati. Principalul actionar, presedinte si director general este Jean Jordache, cetatean francez de origine romana, care a infiintat firma in 1993. Ceilalti actionari sunt investitori romani si italieni.
Piata produselor din mase plastice este estimata la peste 1 miliard de euro, anul acesta. Materia prima folosita in procesele de prelucrare de companiile din industrie in anul 2003, polimerii, a provenit in proportie de 25% din productia interna, adica 95.000 tone, din totalul de 379.000 tone consumate de producatorii autohtoni. Importurile de polimeri s-au realizat in principal din tari membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Ungaria sau Cehia. Exporturile de polimeri au insumat 254.000 tone.
Piata are un grad ridicat de atomizare, cu peste 1.000 de societati care prelucreaza mase plastice. Cele mai mari companii sunt Prodplast Bucuresti, Teraplast Bistrita sau Munplast Bucuresti.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO