Companii

Producătorul de ambalaje Greiner îşi cumpără rivalul

Autor: Mirabela Tiron

02.12.2010, 23:45 347

Producătorul de ambalaje din plastic Greiner Packaging, membrual grupului austriac Greiner, cu afaceri de 11,2 mil. euro pe piaţaromânească anul trecut, va prelua integral compania Amplast dinjudeţul Argeş, unul dintre principalii competitori.

Amplast a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa

7 milioane de euro şi un profit de circa 22.000 de euro dinproducţia de ambalaje de unică folosinţă din plastic.

Consiliul Concurenţei a transmis că va evalua concentrareaeconomică ce se va realiza în urma acestei preluări având în vederecă cele două companii activează pe aceeaşi piaţă a ambalajelor dinplastic.

"Vrem să cumpărăm Amplast în primul rând datorită forţei demuncă pe care o are (233 de angajaţi anul trecut - n. red.), caredispune deja de pregătirea tehnică necesară şi care poate contribuila procesele de asamblare pe care le derulăm pentru clienţii noştriindustriali", a declarat pentru ZF Adrian Păunescu, directorulgeneral al Greiner Packging.

Producătorul are o fabrică la Sibiu şi a înregistrat anul trecutun profit de 1,1 mil. euro şi avea 142 de angajaţi.

Păunescu spune că încă nu s-a semnat contractul final deachiziţie şi că se aşteaptă aprobarea din partea ConsiliuluiConcurenţei. El a mai precizat că există un protocol de înţelegereîntre cele două companii şi încă nu s-a stabilit un preţ depreluare, ci doar s-au făcut propuneri.

"Vrem să cumpărăm toate acţiunile Amplast, însă având în vederecă există aşa de mulţi acţionari la această companie cred că va figreu să ajungem la o înţelegere", a declarat oficialul GreinerPackaging. Grupul austriac mai deţine fabrici în Finlanda şiUngaria.

Principalul acţionar al companiei Amplast este Jean Jordache, decetăţenie franceză, care deţine 45,7% din acţiuni, în timp ceitalianul Franco Accetta deţine 10,4%, iar Georgio Romanelli 10,7%,restul acţiunilor fiind în posesia altor 29 de persoane fizice decetăţenie română, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Jean Jordache a dezvoltat în 1993 o hală de producţie de 700 demetri pătraţi în satul Lereşti, judeţul Argeş, ce avea să atragăclienţi precum Colgate-Palmolove, Tnuva şi Nestlé în următorii ani.

"Am decis să mă retrag din afacere nu pentru că nu mai avemcerere pentru ambalaje, ci pentru că am doi copii mici şi vreau săpetrec mai mult timp cu familia. Pentru orice activitate vine unmoment în care trebuie să te retragi", a declarat pentru ZF JeanJordache, care a adăugat că nu poate spune exact ce sumă i s-aoferit, însă că este vorba de câteva milioane de euro.

Piaţa locală a ambalajelor din plastic este de câteva zeci demilioane de euro anual, Greiner şi Amplast fiind printre cei maimari jucători din această industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO