Companii

Producatorul de ambalaje Romcarton: comenzile din auto au scazut cu 50%

01.06.2009, 17:05 370

Producatorul de ambalaje din carton ondulat Romcarton, parte a grupului francez Rossman care mai detine si fabrica Ambro Suceava, a finalizat primele trei luni din acest an cu vanzari de 4,9 milioane de euro, in scadere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit reprezentantilor companiei.

"Majoritatea producatorilor din auto, care reprezinta 9% din cifra de afaceri a companiei Romcarton, au trecut de la ambalajele de carton la ambalaje durabile de fier sau lemn in scopul reducerii costurilor. Astfel, scaderea cea mai accelerata, de peste 50%, a fost pe segmentul auto", a declarat Cristina Rotaru, directorul comercial al companiei.
Cu toate acestea, segmentul principal in care sunt distribuite ambalajele fabricii este cel alimentar, cu o pondere de 40-45% in total, unde nu s-au inregistrat scaderi semnificative. Producatorul de ambalaje vizeaza in aceasta perioada dezvoltarea pe piata legumelor si fructelor, dar si pe cea a produselor din carne.
"Suntem deja prezenti pe aceste piete, insa ne propunem sa ne dezvoltam pozitia. Piata de legume si fructe este o piata mare si cu potential de crestere. In acest domeniu exista producatori locali care incearca sa se dezvolte", a mai spus Rotaru. De asemenea, compania mai furnizeaza ambalaje si catre producatorii de tigari, care reprezinta 12% din cifra de afaceri. Productia de ambalaje din Romcarton este livrata aproape in totalitate pe piata interna. Rotaru adauga faptul ca anul trecut exporturile au reprezentat mai putin de 5% in totalul cifrei de afaceri. "Incepand cu anul acesta, am reusit totusi sa crestem volumul de cutii livrate la export, principalele tari fiind Bulgaria, Germania, Ungaria sau Cehia", a spus ea.
Evolutia pietei de carton este dependenta de evolutia industriei romanesti. "Cum in primul trimestru a existat o reducere semnificativa a productiei industriale fata de aceeasi perioada a anului trecut, si afacerile noastre au fost afectate, iar pe ansamblu industria de carton a scazut cu 22%", a precizat ea.
Pe piata ambalajelor de carton ondulat au fost realizate investitii de 62 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut. Un exemplu este producatorul belgian de ambalaje VPK, care a investit 15 milioane de euro intr-o fabrica la Salonta, in judetul Bihor. De asemenea, si Rondocarton Cluj a investit 38 de milioane de euro intr-o noua fabrica la Targoviste.
Romcarton, cu afaceri de 26 de milioane de euro anul trecut, a fost achizitionat in 1991 de grupul francez Rossmann, care a preluat in 1997 si Ambro Suceava. Rossman detine 25 de fabrici de hartie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO