Companii

Producătorul de ceaiuri Dacia Plant, firmă înfiinţată cu 100 de euro, atacă exporturile

Producătorul de ceaiuri Dacia Plant, firmă înfiinţată cu 100 de euro, atacă exporturile

Autor: Ioana David

24.04.2012, 16:18 7360

Dacia Plant, afacere deţinută de Călin Ianţa şi Radu Ionescu, produce comprimate, ceaiuri, tincturi, siropuri şi pulberi şi deţine o fabrică situată în Bod (judeţul Braşov), unde lucrează 150 de oameni.

Bazele companiei au fost puse în urmă cu zece ani de Călin Ianţa, 35 de ani, cu studii în domeniul silviculturii la Universitatea Transilvania (Braşov), împreună cu un coleg de facultate, iar anul trecut firma condusă de cei doi tineri antreprenori a ajuns la un rulaj de 19 milioane de lei (4,5 milioane de euro).

Ianţa a lucrat iniţial la un magazin naturist şi în paralel a deschis o farmacie, care s-a dovedit a nu fi ceea ce "îşi dorea cu adevărat". Cu 100 de euro împrumutaţi de la părinţi, cei doi au cumparat plante cu utilizare terapeutică (Năpraznic şi Brânca Ursului) din care au realizat primele produse: ceai (de Năpraznic) şi tinctură (de Brânca Ursului).

Schimbări dese de acţionariat

"Începută ca PFA în 2001, firma se transformă în societate comercială în anul 2002, prin cooptarea a încă trei prieteni: Radu Ionescu, Traian Ionescu Heroiu şi Claudiu Mladin, care au adus mai multe resurse pentru dezvoltare", spune Cosmina Oprea, general manager Dacia Plant.

Potrivit datelor prezentate de companie, cei trei noi acţionari au cumpărat jumătate din firma Dacia Plant cu 5.000 de euro în 2002, iar Călin Ianţa a răscumpărat cele 50 de procente pentru 200.000 de euro în 2004. Anul trecut, Radu Ionescu, 39 de ani, a reintrat în acţionariatul companiei pentru 1 mil. euro, după o perioadă de şapte ani în care a avut o afacere în domeniul distribuţiei de medicamente veterinare, dar şi activitate imobiliară. Astăzi, Călin Ianţa şi Radu Ionescu sunt singurii acţionari cu câte 50% din titluri fiecare.

La nivelul anului 2002 producţia se făcea în Sebeş (judeţul Alba), dar doi ani mai târziu activitatea a fost mutată în localitatea Bod din judeţul Braşov.

Din 2005, cu două maşini de distribuţie şi doi agenţi de vânzare, compania a demarat propriul sistem de distribuţie.

În anii următori au fost achiziţionate terenuri pentru dezvoltarea unor culturi proprii, în 2010 a fost construită o nouă fabrică, iar un an mai târziu produsele au ajuns pe rafturile farmaciilor.

Următorul plan: pieţele externe

"Fabrica din Bod a apărut în anul 2010 în urma unei investiţii provenind în marea majoritate din fonduri proprii. Construită pe locul unei vechi Staţiuni de Maşini şi Tractoare (SMT), noua fabrică are o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi facilităţi de producţie", a mai spus Cosmina Oprea, general manager Dacia Plant.

Totodată, compania are o suprafaţă de 40.000 mp de culturi proprii, dar cumpără producţia de pe alte 200.000 de metri pătraţi deţinute de colaboratori, a căror producţie se află în contract de exclusivitate cu Dacia Plant.

În fabrica din Bod, Dacia Plant realizează peste 250 de produse, comprimate, ceaiuri, tincturi, siropuri şi pulberi.

Cele mai vândute produse, din punctul de vedere al valorii, din portofoliul companiei sunt brandurile Detoxicolon, Interferonat şi comprimatele Brânca Ursului.

Totodată, compania este prezentă şi pe pieţele externe, însă ponderea exporturilor este relativ mică, livrările externe mergând numai în Ungaria.

Compania a explicat faptul că nivelul redus al exporturilor a fost cauzat de procesul anevoios de autorizare a suplimentelor alimentare în ţările europene, dar că ponderea va creşte, fiind în discuţii pentru livrări în Moldova, Ucraina, Italia, Spania şi Estonia.

"În 2012 avem în plan extinderea capacităţii de depozitare şi condiţionare a materiilor prime. Laboratorul de analize fizico-chimice şi microbiologice va fi extins, iar întregul spaţiu va fi modernizat, precum şi echipamentele. (...) Ne propunem lansarea în acest an a cel puţin 50 de produse noi", au spus reprezentanţii companiei.

Firma a înregistrat profit net în fiecare din ultimii cinci ani pentru care există date la Ministerul Finanţelor, acesta depăşind un milion de lei în 2009 şi 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO