Companii

Producătorul de lactate Tnuva părăseşte România

Producătorul de lactate Tnuva părăseţe România

Autor: Roxana Petrescu

09.12.2011, 16:22 2543

Producătorul israelian de lactate Tnuva a luat decizia retragerii din piaţa locală după o reevaluare a operaţiunilor.

"În urma reevaluării activităţilor la nivel de grup s-a luat decizia retragerii din România", a declarat Adriana Ionescu, director de marketing în cadrul Tnuva România.

Aceasta nu a precizat motivele care au stat la baza aceste decizii şi nici cum va fi realizată retragerea companiei din România.

Ionescu nu a dat detalii dacă această retragere va implica o vânzare către un alt investitor sau operaţiunilor din România sau doar închiderea acestora.

Ţinte neatinse

Datele depuse de companie la Ministerul Finanţelor arată că în 2009 Tnuva România înregistra pierderi de 22,7 milioane de euro, mai mari decât cifra de afaceri, care era de 21,4 milioane de euro. Dacă anul trecut pierderile s-au redus, ajungând la 15,2 milioane de euro, şi vânzările au scăzut până la un nivel de 17 milioane de euro. Reprezentanţii Tnuva România nu au dorit să precizeze cum au evoluat aceşti indicatori financiari în 2011.

În total, de la intrarea firmei în România, din 2004, pierderile Tnuva au ajuns la circa 85 de milioane de euro, sumă care nu include şi rezultatul financiar pe 2011, care potrivit celor mai recente estimări ar fi trebuit să fie şi primul an cu profit pentru companie.Totodată, în loc de afaceri de 70 de milioane de euro, aşa cum şi-au propus iniţial, încasările maxime ale Tnuva în România au ajuns la aproape 25 de milioane de euro în 2008.

Ferma a fost deja închisă

"Criza economică globală care a început din 2008 a lovit puternic România şi la fel de afectată a fost şi Tnuva. Compania nu a putut să concureze cu importurile de lactate mai ieftine, iar costurile de producţie ale Tnuva România Dairies erau cu 50% mai mari pe litru comparativ cu alte companii. Calitatea produselor, aşa cum scria pe ambalaje, nu i-a tentat pe consumatori să plătească preţul mai mare", mai precizează publicaţia Globes.

La începutul acestui an, Tnuva a închis ferma de vaci de la Adunaţii Copăceni, cele 1.200 de animale asi­gurând aproximativ 25% din necesarul fabricii de lângă Bucureşti. Tnuva a intrat în România în par­­teneriat cu Banca Europeană pentru Re­con­strucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale gru­pului cu 15 milioane de euro. Insti­tuţia financiară a ieşit însă ulterior din acţio­nariatul producătorului de lactate. Compania deţine în România mărcile Tnuva şi Yoplait. Potrivit celor mai recente estimări ale companiei, cota de piaţă a Tnuva era de aproximativ 5% la începutul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO