Companii

Producătorul italian de haine Moncler face o fabrică cu 800 de angajaţi în Ro­mâ­nia

În fabricile de textile din România salariul mediu net nu depăşeşte 1.000 de lei pe lună.

În fabricile de textile din România salariul mediu net nu depăşeşte 1.000 de lei pe lună.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.10.2015, 00:07 18429

Brandul italian Moncler, care vinde jachete de peste 1.000 de euro, a ales zona Bacăului pentru o investiţie în prima unitate de producţie din România, în care va angaja 800 de oameni.

Brandul de modă de lux Moncler, deţi­nut de miliar­darul italian Remo Ruf­fini, va face o fabrică de haine în Ro­mâ­nia, investiţia fiind susţinută de un ajutor de stat în valoare de peste 17 mi­l. lei, conform datelor de la Minis­te­rul de Finan­ţe. Valoarea totală a investiţiei nu a fost comunicată.

Prin această investiţie, compania ita­liană Industries Spa şi-a asu­mat cre­a­rea a 780 de locuri de muncă prin so­cietatea locală Industries Yield. Aceasta este prima unitate de produc­ţie de pe plan local a produ­că­torului italian, în con­di­ţiile în care până acum hainele Moncler se făceau în sistem lohn, în colaborare cu producă­tori locali.

„Din câte ştim noi, fabrica va fi în zona Bacăului“, spune un produ­cător de textile.

Modelul de dezvoltare de pe plan local ales până acum de producătorii ita­lieni şi francezi a implicat pre­­luarea unor fabrici ro­mâ­­neşti cu tradiţie sau sem­na­rea unor contracte de producţie în sistem lohn. Exemple sunt nume precum Inditex (pro­prie­tarul Zara), H&M sau Dolce & Gabbana, care au parteneriate cu producători locali. În schimb, Louis Vuitton şi Benetton deţin unităţi de producţie.

Proiectul de dezvoltare al Moncler este printre cele mai mari raportat la numărul de locuri de mun­că create şi vine într-o pe­rioadă în care proiectele de la zero s-au îndreptat în special către sectorul com­po­nentelor auto.

Textilele şi producţia de compo­nen­te auto, în special cea de cablaje, au în comun nivelul mic de salarizare. De exem­plu, într-o fabrică de îmbră­că­minte salariul net nu depăşeşte de cele mai multe 1.000 de lei net.

Astfel, din fabricile controlate de Louis Vuitton sau Benetton ies produse care ajung să coste la raft câteva sute de euro, peste salariul lunar al celor care le fabrică. În plus, salariile mici şi oamenii calificaţi au pus România pe harta celor mai mari „croitori“ ai Europei şi dome­niul care „ţine“ în spate o parte impor­tantă ale exporturilor ţării.

Îmbrăcămintea, încălţămintea şi textilele reprezintă unul dintre cele mai im­portante motoare ale exportului Ro­mâ­niei, după industria auto, acestea adu­când 10% din exporturile de 52 de miliar­de de euro ale ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO