Companii

Producătorul de mobilier tapiţat Quadra din Târgovişte exportă 95% din producţie, dar se pregăteşte de restructurare. „Iulie şi august au fost două luni foarte dificile şi nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire“

Quadra realizează mobilier tapiţat precum scaune de dining sau de ocazie, canapele sau tăblii de pat, dar oferă de asemenea piese de mobilier în stilul rustic.

Quadra realizează mobilier tapiţat precum scaune de dining sau de ocazie, canapele sau tăblii de pat, dar oferă de asemenea piese de mobilier în stilul rustic.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

15.09.2022, 16:20 347

Quadra Invest, un producător de mobilier tapiţat din Târgovişte (jud. Dâmboviţa), deţinut de Gijsbert Huijink, un antreprenor cu peste 20 de ani de experienţă în businessulul românesc, exportă 95% din producţie, iar principalele destinaţii sunt Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Belgia, dar livrează şi în alte 15 ţări europene.

„ Avem un portofoliu format din peste 110 clienţi, preponderent în Europa, unde vindem în aproape fiecare ţară. Clienţii din România reprezintă în jur de 5% din vânzări. Clienţii noştri sunt magazine, designeri de interior şi angrosişti. Aceşti clienţi vând de obicei mobila sub brandul propriu. În ultimul timp, vindem din ce în ce mai mult online“, a spus Gijsbert Huijink, proprietarul Quadra Invest, un antreprenor cunoscut pentru experienţa în sectorul energiei regenerabile. Quadra Invest a avut afaceri de 18,3 milioane de lei (circa 3,8 mil. euro) în 2021. 

El povesteşte că ideea începerii businessului în domeniul mobilei a venit de la vărul său, Joost Baakman, care avea un business în domeniul mobilei şi decoraţiunilor în Olanda. Gijsbert Huijink lucra ca şi consultant în business în România şi aşa au decis să-şi unească forţele. Au lucrat în perioada 1995-1997 într-o locaţie temporare în apropiere de Vălenii de Munte (jud. Prahova), iar în 1998 au început producţia în Târgovişte în locaţia în care activează şi în prezent, pe care au reamenajat-o după propriile nevoi. Anul trecut, Joost Baakman a decis să se retragă din business, aşa că Gijsbert Huijink a devenit unicul proprietar.

Quadra realizează mobilier tapiţat precum scaune de dining sau de ocazie, cana­pele sau tăblii de pat, dar oferă de asemenea piese de mobilier în stilul rustic sau „Landhausstil“, aşa cum este cunoscut în Germania. Investiţia totală în fabrică (clădiri şi echipamente) s-a ridicat la circa 2,5 mil. euro, iar în prezent Quadra are 110 angajaţi.

Gijsbert Huijink spune că pandemia a afectat puternic în primele trei luni când totul a fost închis, iar panica era cea care caracteriza starea generală a oamenilor. Antreprenorul spune că a închis fabrica în acea perioadă timp de patru săptămâni din lipsă de comenzi.

Însă, din iunie 2020 până în martie 2022 piaţa a fost puternică, iar vânzările au fost bune pentru toţi clienţii Quadra, după cum a menţionat Gijsbert Huijink.

„Totuşi, în ultimele 6 luni, având în vedere că mulţi oameni şi-au cheltuiesc banii pe vacanţe, iar  inflaţia a „mâncat“ din bugetele fiecărei familii, am observat o scădere puternică peste graniţă. În acelaşi timp, preţurile la materiile noastre prime au crescut foarte mult, iar noi am avut posibilităţi  limitate de a creşte preţurile clienţilor noştri finali. În cele din urmă, atât cifra de afaceri, cât şi marja de profit au ajuns să fie mai mici“, a explicat managerul. El adaugă faptul că orima jumătate a anului a fost dificilă, în special în mai şi iulie. Însă, compania a instalat panouri solare şi a investit 120.000 de euro într-un nou echipament ca să îmbunătăţească productivitatea şi calitatea producţiei de rame.

„Iulie şi august au fost două luni foarte dificile şi nu ne aşteptăm la o îmbunăţire până când inflaţia nu încetineşte şi criza actuală din energie nu este ţinută sub control“, a adăugat Gijsbert Huijink. Compania a participat la târgul Maison & Objet în Paris şi va mai participa şi la MOW în Bad Salzuflen (Germania), aflate la a prima ediţie după doi ani de pauză. Însă, deşi lucrurile încep să revină la normal din punct de vedere al târgurilor şi activităţii companiilor din sectorul mobilei, în realitate companiile se confruntă cu creşterea costurilor şi a lipsei materiei prime.

„Dacă mă întrebaţi acum un an, planurile noastre arătau diferit. Plănuiam o creştere a cifrei de afaceri în doi ani la circa 5 mil. euro, de la 3,8 mil. euro în 2021. Acum, pregătim o restructurare a businessului unde vom reduce numărul de angajaţi cu 40%. Acum avem 10.000 mp de spaţii de depozitare şi producţie. După restructurare, estimăm că vom avea nevoie doar de un sfert din spaţiu şi ne uităm la modalităţi prin care să închiriem sau să vindem o parte din spaţii“, a explicat antreprenorul.

De altfel, toţi producătorii de mobilă se confruntă cu o criză în ceea ce priveşte principala materie primă-lemnul, iar reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România spun că această criză se va accentua în următoarea perioada după explozia preţului la energie. În plus, în contextul războiului de la graniţa cu România, nu se mai poate importa lemn din Ucraina, Rusia, Belarus şi nu se poate exporta mobilă către aceste state, Rusia fiind de altfel una dintre cele mai importante pieţe de export pentru mobila românească.

Producţia de mobilă din România a urcat în 2021 până la 2,1 miliarde de euro, cu aproximativ 8% faţă de anul precedent, după o scădere considerabilă în 2020, anul de început al pandemiei, conform datelor de la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România. 

Exporturile s-au mărit şi ele cu aproape 10%, la 2,2 miliarde de lei. Însă, importurile au ajuns pentru prima dată la 1 miliard de euro, în creştere cu 22% faţă de nivelul din anul 2020. Însă, o parte din importuri merg mai departe la export.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO