Companii

Producatorul Top Gel ia 2 mil. euro de la UE pentru inghetata

Producatorul Top Gel ia 2 mil. euro de la UE pentru inghetata
24.06.2009, 16:28 312

Top Gel, compania detinuta de oamenii de afaceri Petre Popa si Robert Iriza din Craiova si unul dintre cei mai mari trei producatori locali de inghetata, tinteste afaceri de 20 mil. euro in acest an, in crestere cu 30% fata de valoarea din 2008.

„In prezent, piata inghetatei este mult mai dinamica, comparativ cu sezonul trecut. Se constata o crestere a ponderii retailului modern in vanzari datorata tendintei de uniformizare a consumului de inghetata pe toata perioada anului. Marile companii investesc in dezvoltarea portofoliului de produse si se pune un accent mai mare pe inovatie", afirma Adriean Asan, directorul general al Top Gel. El se asteapta sa vada o crestere valorica a pietei de profil in acest an fata de 2008, pana la circa 120-140 mil. euro.
Compania a demarat luna trecuta un proiect de dezvoltare a fabricii detinute in comuna Carcea (jud. Dolj), pentru care a primit fonduri structurale de aproape 2 mil. euro (7,6 mil. lei). Proiectul se va intinde pe o perioada de 18 luni si este singurul proiect mare de investitii anuntat pe piata inghetatei pentru acest an.
Pe piata locala de profil, competitia este mult mai puternica din acest an, dupa intrarea gigantului Unilever cu divizia Algida, care s-a realizat concomitent cu achizitia unui brand local, Napoca, de la o alta companie multinationala (Friesland Foods). Unilever a demarat in urma cu cateva saptamani o campanie importanta de promovare, care se desfasoara si pe TV, canal pe care producatorii locali l-au folosit pana acum foarte putin, din cauza costurilor mari.
Gigantul Unilever, care inregistreaza anual vanzari de 5 miliarde de euro pe segmentul inghetatei (circa 10% din cifra sa de afaceri consolidata) - inteteste astfel lupta producatorilor romani cu multinationalele, pe o piata foarte fragmentata pe care inca nu s-a detasat clar un lider. Intrarea Unilever pe piata inghetatei a venit la cateva luni dupa ce compania elvetiana Nestlé si-a inchis fabrica de inghetata operata la nivel local pentru a transfera liniile de productie in Bulgaria.
Unilever si Nestlé sunt cei mai mari producatori de inghetata la nivel mondial. Ei si-ar putea dezvolta afacerile pe piata locala de profil prin achizitii de companii mai mici, detinute de antreprenori romani. Cele mai mari afaceri din industria de profil dezvoltate de romani sunt Betty Ice, Alpin, Top Gel si Kubo Ice Cream. Numarul total al producatorilor locali de inghetata este mult mai mare, fiind activi la nivel local peste 50 de operatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO