Companii

Producţia de electronice şi electrocasnice se conturează ca al doilea motor industrial al României la export

Producţia de frigidere, aragazuri, espressoare şi televizoare se conturează ca al doilea motor industrial al României la export, după auto.

Producţia de frigidere, aragazuri, espressoare şi televizoare se conturează ca al doilea motor industrial al României la export, după auto.

Autor: Cristina Roşca

07.04.2022, 00:08 3888

♦ La totalul exporturilor româneşti, producătorii de electrocasnice, electronice şi componente contribuie cu circa 2 mld. euro, conform estimărilor ZF ♦ Suma nu este mare, ţinând cont că sectorul auto duce în spate aproape jumătate din total, însă producţia de electro-IT este în creştere continuă.

Opt companii care produc electronice şi electrocasnice, alături de trei furnizori de componente îşi fac loc în topul celor mai importanţi 500 de exportatori locali. Este vorba de fapt de toţi marii jucători din domeniu.

Acest lucru indică faptul că acest do­meniu - al producţiei de frigidere, araga­zuri, espressoare şi televizoare - se conturează ca al doilea motor industrial al României la export, după auto.

La totalul exporturilor româneşti, pro­du­cătorii de electrocasnice, electronice şi com­ponente contribuie cu circa 2 mld. euro, conform estimărilor ZF.

Suma nu este mare în economia ex­por­tu­rilor totale ale României, evaluate la 75 mld. euro anul trecut, ţinând cont că sectorul auto duce în spate aproape jumătate. Însă, pro­ducţia de electro-IT este în creştere şi, odată cu dezvoltarea de noi capacităţi de producţie sau cu extinderea celor existente - lucru vizibil deja de câţiva ani -, domeniul poate deveni la rândul său un pilon de bază a ceea ce înseamnă bunurile „made in România“ trimise peste hotare.

Spre exemplu, anul trecut au fost inau­gurate două investiţii importante în do­me­niu, este vorba de fabrica de televizoa­re a chinezilor de la Haier şi de cea de-a doua uni­tate de producţie a nemţilor de la Kärcher, unde se realizează aspiratoare. Aceste centre de producţie se vor vedea în exporturi abia în 2022. Tot atunci sau în anii următori, alte fabrici vor ajunge la matu­ri­tate, cum e cazul investiţiei Arctic de la Ulmi (unde produce maşini de spălat) sau al celei a De’Longhi din Bihor.

Astfel, producţia de electro-IT se poate dez­volta după modelul din auto, unde astăzi sunt sute de companii în topul celor mai mari 500 de companii. Este vorba atât de producători de maşini precum Dacia şi Ford, cât şi de companii care realizează compo­nente. Similar, dezvoltarea de fabrici de electronice şi electrocasnice finite atrage după sine dezvoltarea pe întreg lanţul.

În 2019, reprezentanţii De’Longhi, al 26-lea cel mai mare exportator al României şi cel mai important din electro-IT, spuneau că încearcă să producă cât mai mult în România, nu doar să asambleze. Mai mult, ei adăugau că „se vor efectua anumite transferuri de produse mai complexe şi cu valoare mai mare de piaţă“.

De altfel, pentru economia locală, e important să urcăm pe scara inovaţiei şi să avem cât mai multe centre de cercetare-dezvoltare, acestea fiind de fapt cele care au cea mai mare valoare adăugată. Există deja exemple în acest sens, cum e cazul celui mai nou investitor din domeniu, grupul chinez Haier, care are şi un centru de cercetare-dezvoltare în România, pe lângă fabrica de frigidere. E nevoie însă ca fiecare mare jucător să aibă cel puţin unul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO