Companii

Producţia de medicamente a dat în clocot: indienii de la Ranbaxy au preluat Terapia Cluj

Malvinder Singh, acţionar al Ranbaxy, a fost cel care a condus negocierile cu Advent, dar care a ieşit în prezent din afacerea indienilor. Singh l-a numit pe Peter Burema în poziţia de director general al Terapia pentru un scurt mandat. Mediafax Foto

galerie foto

Autor: Ioana David

17.11.2013, 20:27 695

Cu un an înainte de integrarea în Uniunea Europeană, grupul indian Ranbaxy a cumpărat producătorul de medicamente Terapia din Cluj, asigurându-şi astfel biletul de intrare pe piaţa europeană, extrem de râvnită pentru companiile asiatice.

Preţul de 324 mil. dolari a fost extrem de piperat, iar tranzacţia a avut loc într-o perioadă în care toţi producătorii mari îşi doreau un loc pe piaţa locală. Cu acest deal, Ranbaxy a stabilit un record pe piaţa românească de medicamente, care nu a fost doborât nici până în prezent. Ranbaxy a plătit de 11,6 ori profitul operaţional obţinut de Terapia anul anterior. În 2005, producătorul realizase vânzări de 67 mil. euro, inclusiv din activităţi de distribuţie.

Ranbaxy a bătut palma cu fondul de investiţii Advent Internaţional, care în numai trei ani a câştigat de aproape zece ori suma investită. Fondul a investit aproximativ 30 de milioane de dolari din banii proprii în afacerea Terapia, potrivit informaţiilor care existau în piaţă la acea vreme.

Cu tot cu împrumuturile atrase de la bănci, valoarea investiţiei s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari. În piaţa farma, valoarea tran­zacţiei a fost o surpriză în condiţiile în care unele estimări indicau o înţelegere de maximum 250 de milioane de dolari.

Advent cumpărase Terapia în 2003 de la două companii româneşti şi de pe piaţa bursieră şi a adus o echipă de management cu mandatul de a derula un amplu proces de restructurare şi de repoziţionare pe piaţă.

Chiar cu o zi înainte ca indienii să anunţe preluarea Terapia, o altă înţelegere a fost finalizată, cea prin care grupul Actavis a cumpărat producătorul Sindan pentru 150 mil. euro.

La şapte ani de la această tranzacţie, Terapia se află pe primul loc în topul celor mai mari producători locali de medicamente, având afaceri de peste 100 mil. euro. Mai mult, CEO-ul grupului indian a anunţat că România a o piaţă-cheie în cadrul Ranbaxy, iar la Cluj, ar putea investi în noi facilităţi de producţie sau în extinderea celor actuale.

Pe de altă parte, Advent a încercat să replice modelul Terapia cu un alt deal pe piaţa farma – preluarea Labormed pentru 120 mil. euro în 2008 – afa­cere cedată însă cu un discount semni­ficativ, potrivit datelor din piaţă.

Pentru Ranbaxy, România a devenit un hub care furnizează me­dicamente în statele baltice, în Europa de Vest, Ucraina, Rusia. Dacă până acum câţiva ani, Terapia livra în cinci sau şase state, acum de la Cluj medicamente ajung în peste 30 de ţări. Grupul Ranbaxy a avut anul trecut afaceri de 2,3 mld. dolari şi are 16 facilităţi de producţie în opt ţări, iar fabrica de la Cluj este a treia ca importanţă în cadrul grupului şi cea mai mare din Europa. Ranbaxy mai are doar o fabrică în Irlanda achiziţionată la mijlocul anilor ’90, însă mult mai redusă ca dimensiuni comparativ cu cea din Cluj.
 

Titlurile ediţiilor din 2006:
Schimbări de acţionariat şi de directori la Asirom. Staul vinde şi RomTelecom-ul. Noi recorduri pentru acţiunile listate la bursă. Hotelul Marriott, evaluat la 150 milioane euro. Autorităţile admit: creşterea economică a fost 4,3% în loc de 5,7%. A&D Pharma şi-a evaluat afacerile la 300 milioane euro. Carrefour urcă la cota 500 de milioane de euro. Francezii au profit  din afacerea BRD de 1,8 miliarde euro. SIF-urile au intrat pe agenda prezidenţială. Românii au câştigat 2 miliarde euro din investiţii financiare. Salariile românilor au avut o creştere record în 2005. BNR: În 2005, record absolut la investiţii străine. Austriecii sunt gata să cumpere 100% din acţiunile BCR. Clujul, pe lista Nokia pentru o investiţie de 200 milioane euro. UE cere băncilor publicarea tuturor costurilor la credite. Pensiile private - spre înfiinţare, dar cu multe neclarităţi. O româncă, şefă peste afacerile de 3 miliarde de euro ale Petrom. Cota unică a dublat profiturile companiilor. Un manager de multinaţională câştigă 100.000 de euro pe an. Raiffeisen intră în restructurare. Mall de 150 mil. euro în Băneasa. Francul elveţian, noua monedă de credit. Marţea neagră: Bursa i-a lăsat ieri fără grai pe investitori. Isărescu: În nordul Bucureştiului e clar un «asset bubble». Cum s-au aliat „regii asfaltului“ pentru Bucureşti-Ploieşti. Transelectrica aduce câştiguri într-o zi cât banca într-un an. Cinci şefi din asigurări, amendaţi cu salariul pe o lună. Irlandezii construiesc cel mai mare hotel de lux.
 

Unde suntem după 15 ani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO