Companii

Producţia din România a Louis Vuitton creşte, pe când brandurile de masă îşi restructurează fabricile locale

Producţia din România a Louis Vuitton creşte, pe când...

Autor: Cristina Roşca

31.07.2019, 07:23 1645

Piaţa locală, considerată a fi „croitorul“ Europei, a devenit prea scumpă pentru brandurile de modă mass-market.

Mărcile de lux precum Louis Vuitton şi Akris continuă să îşi dezvolte operaţiunile locale de producţie şi continuă să angajeze, pe când brandurile mass-market restructurează fabricile care pun „made in Romania“ pe hainele şi pantofii vânduţi apoi în toată lumea, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor publice. Au fost luate în calcul doar businessurile unor branduri care au operaţiuni proprii de producţie în România.

Zece giganţi din modă printre care Louis Vuitton, Calzedonia şi Moncler deţin fabrici proprii în România unde 6.500 de oameni produc haine şi pantofi de 1,3 mld. lei. Evoluţia businessurilor este diferită, astfel că în timp ce Louis Vuitton a angajat în 2018 peste 200 de oameni şi şi-a majorat businessul cu aproape 50%, grupul elveţian Rieker a anunţat că renunţă la producţia din România.

Analiza vine într-o perioadă în care tot mai multe branduri renunţă la producţia locală în contextul în care majorarea salariului minim şi implicit a celui din domeniul producţiei de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte a făcut ca România, considerată a fi „croitorul“ Europei, să devină prea scumpă. În perioada 2008-2018 salariul mediu net din industrie a crescut de la 750 de lei la 1.600-1.800 de lei, dar rămâne cu până la 40% sub media naţională, croitoresele şi cusătoresele primind printre cele mai mici salarii pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO