Companii

Producţia Ford a scăzut cu 31% în aprilie, Dacia rămâne pe plus

Producţia Ford a scăzut cu 31% în aprilie, Dacia...

Autor: Bogdan Alecu

13.05.2022, 00:05 154

În ultimii doi ani producţia auto a fost puternic afectată, pe rând, de introducerea limitei de dioxid de carbon, de lipsa componentelor electronice şi scumpirea materiilor prime şi a transportului, care se suprapun acum peste războiul din Ucraina.

Dacia şi Ford au produs în primele patru luni ale acestui an peste 176.000 de maşini, în urcare cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), ritmul de creştere încetinind în aprilie faţă de cel la trei luni, care era de 16%.

În luna aprilie producţia celor două uzine a urcat la aproape 40.000 de maşini, în creş­tere cu 5% faţă de aprilie 2021. Dintre acestea, aproape 27.000 au fost asamblate la Dacia, în creştere cu 41% şi 13.000 de unităţi la uzina Ford de la Craiova, în scădere cu 31%. Potrivit datelor din industria auto în continuare există o presiune din partea lipsei componentelor electronice, iar războiul din Ucraina nu a ajutat situaţia curentă. Pe de altă parte, încetinirea vine după un prim trimestru în care producţia a accelerat la valori din 2019. În ultimii doi ani producţia auto a fost puternic afectată, pe rând, de introducerea limitei de dioxid de carbon la 1 ianuarie 2020, de pandemie începând cu martie 2020 atunci când uzinele auto din România au fost oprite aproape şapte săptămâni, iar după producţia a fost limitată de regulile de distanţare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO